Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J.

22. 07. 2024. 17:03 >> 17:03

razočarani odlukom

Vlada Kosova: Odluka Savjeta EU šteti naporima za integraciju srpske zajednice na Kosovu

Vlada Kosova izrazila je danas razočaranje odlukom Evropske unije o "liberalizaciji viza" za kosovske Srbe sa pasošima koje izdaju srpske vlasti, jer, kako su istakli, šteti naporima institucija Kosova za integraciju srpske zajednice.

Klisman Kadiu, savjetnik zamjenika premijera Besnika Bisljimija, za TV Klankosova je naglasio da kosovske institucije neće priznati te pasoše.

"Bilo koja odluka Evropske unije ne poništava činjenicu da ti pasoši i dalje ostaju nelegalni, potpuno kršeći teritorijalni integritet i suverenitet naše države, pa samim tim i neprihvatljivi za Republiku Kosovo. Te pasoše naše vlasti i dalje neće priznavati", rekao je on.

Dodao je da bilo koji građanin, iz svake nacionalne zajednice, ima puno pravo da koristi slobodno kretanje bez viza, preko pasoša Kosova.

"Dakle, opravdanje da će vlasnici ovih ilegalnih pasoša ostati izolovani je netačno i u suprotnosti sa realnošću", rekao je Kadiu.

Kadiu je naveo da je neobjašnjiva žurba u donošenju te odluke, "bez provjere činjenica na terenu, bez analize implikacija koje mogu i koje će dovesti do sprovođenja odluke i bez konsultovanja institucija naše države".

"Ova odluka šteti našim tekućim naporima za integraciju srpske zajednice na Kosovu. Republika Kosovo sprovodi politike u različitim oblastima koje građane približavaju institucijama, a liberalizacijom viza za Kosovo došlo je do značajnog i opipljivog povećanja broja građana srpske zajednice koji su opremljeni i opremaju se dokumentima naše Republike", dodao je.

Savjet Evropske unije donio je odluku da ukine vize građanima Kosova koji posjeduju pasoše izdate od strane Koordinacione uprave Srbije, koju kosovske vlasti smatraju nelegalnom institucijom.

"Savjet je danas usvojio uredbu kojom se obezbjeđuje da cio region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukidajući izuzetak koji je ranije važio za nosioce srpskih pasoša izdatih od Koordinacione uprave Srbije", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Srbi na Kosovu sa takvim pasošima jedini su na Zapadom Balkanu ostali izuzeti od bezviznog režima putovanja u EU, nakon što je Evropska unija 1. januara ukinula vizni režim za građane Kosova.

Odlukom Savjeta EU okončan je zakonodavni proces, a odluka će stupiti na snagu 20 dana od objavljivanja u službenom listu EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније