Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

22. 07. 2024. 15:32 >> 15:33

podnijeli krivične prijave

NVO "Euromost": Devastirana rijeka Lim

Iz NVO "Euromost" su naveli da je devastirana rijeka Lim a tim povodom, kako su kazali, podnijeli su krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Oni su medijima dostavili snimak i fotografije stanja na Limu.

"NVO 'Euromost' je danas evidentirala i snimila iz vazduha kako je devastirana rijeka Lim u Bijelom Polju u dužini od šesto metara od Vatrogasnog do Doma zdravlja, a što je razlog da su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, protiv jednog pravnog lica i četiri odgovorna lica, među kojim je i odgovorno lice u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju "po nalogu ovih lica u periodu od tri mjeseca, maju, junu i julu kršeći sve zakonske propise o zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju životne sredine su devastirali rijeku Lim, ispustili i odložili određenu količinu materije otpada na nepredviđenoj lokaciji sa čime su izazvali opasnost za život, tijelo ili zdravlje ljudi, ili opasnost od nastupanja znatne štete u odnosu na kvalitet vazduha, vode, zemljišta kao životinjski ili biljni svijet".

Navode i da su osumnjičeni suprotno Zakonu o upravljanu vodama i Zakonu o upravljanju otpadom, pored samog dječijeg igrališta na mjestu Patkova otok, odložili veliku količnu otpada, koji se sastoji od komunalnog i drugog otpada, i time ugrozili djecu i građane koji koriste igralište pored rijeke Lim.

Kazali su i da su nakon njihovog obavještenja umjesto da uklone otpad, isti zatrpali drugim.

Iz Euromosta su kazali da se na snimcima jasno vidi devastacija rijeke, pa su pozvali nadležne državne i lokalne institucije, kao i inspekcije posebno inspektora za vode i inspektora za ribarstvo, da je zaštite.

"NVO 'Euromost' će kako je i najavila nastaviti da realizuje aktivnosti u cilju zaštite rijeke Lim, a što je razlog kako kažu da obavijeste i sve međunarodne organizacije, kao i EU, pored ostalog i centralu Svjetske banke, jer planiraju ako se nastavi uništavanje rijeke na ovom području da organizuju protest ispred kancelarije Svjetske banke u Podgorici koja je donator projekta, izgradnje obale utvrde na Limu", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније