Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

22. 07. 2024. 14:44 >> 14:51
Čitaj mi:

Dukaj u Mađarskoj

Sastanci sa ministrom ekonomije i predstavnicima 4iG grupe

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj sa saradnicima, tokom zvanične posjete Mađarskoj sastao se sa ministrom za nacionalnu ekonomiju Mađarske, Martonom Nađem, kao i sa ključnim predstavnicima grupacije 4iG, predsjednikom i izvršnim direktorom kompanije Gelertom Jasaijem.

Ministar Dukaj je, kako navode u saopštenju, pozdravio odlične bilateralni odnose između Crne Gore i Mađarske istakao da je iskustvo Mađarske u oblasti reforme javne uprave i na polju digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je ministra Nađa upoznao sa prioritetima u radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u uspostavljanju moderne javne uprave.

“Naš cilj je stvaranje efikasne, servisno opredijeljene i transparentne javne uprave, na državnom i na lokalnom nivou, koju karakteriše veće povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou zemalja članica EU“, kazao je Dukaj.

Dukaj je kazao da je reforma javne uprave jedan je od stubova pristupnih pregovora sa EU, a digitalna transformacija u Crnoj Gori ima potencijal da unaprijedi efikasnost javne uprave i usluga koje se pružaju građanima i privredi.

"Podrška Mađarske je posebno značajna u kontekstu iskazanog interesovanja za partnerstvo sa Vladom Crne Gore, u cilju ostvarivanja vizije otporne i digitalne Crne Gore“, kazao je Dukaj.

Ministar Nađ je naveo da je Crna Gora napravila napredak u reformi javne uprave i i istakao da Crna Gora može da računa na podršku Mađarske u ekspertizi i zajedničkom učešću u projektima od značaja za rad javne uprave, digitalne transformacije i sajber bezbjednosti.

"Saradnja Crne Gore i Mađarske u oblasti javne uprave ima kontinuitet, kroz integraciju znanja i iskustava kao doprinos bržem razvoju u procesu digitalne transformacije i podizanju nivoa digitalne pismenosti, kao i kroz jačanje povoljnog okruženja za digitalne start up-ove i IT industriju“, kazao je ministar Nađ.

Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblastima snažne i bezbjedne digitalne infrastrukture, unapređenje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti državnih institucija, kao i u skladu sa obavezama iz Reformske agende, pokrenuta je tema partnerskog apliciranja dvije države za projekte digitalne transformacije u okviru programa Digitalna Evropa.

U razgovoru sa ključnim predstavnicima grupacije 4iG, koji su napravili značajnu investiciju u Crnoj Gori kupovinom kompanije One CG, istaknut je značaj inovacija i tehnološkog napretka u kontekstu digitalne transformacije, kao i pružanje širokog spektra IT usluga i implementaciju naprednih tehnologija, uključujući vještačku inteligenciju, IT infrastrukturu i upravljanje podacima i podrška u digitalizaciji javnog sektora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније