Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

25. 10. 2023. 19:16 >> 19:32

UDRUŽENjE PRAVNIKA CG

Odluka Ustavnog suda diskriminiše muškarce

Iz Udruženja pravnika ističu da će Odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba člana 17, stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koja je predviđala da pravo na starosnu penziju može ostvariti osiguranik mušarac kada navrši 66 godina života, odnosno žena kada navrši 64 godine i 15 godina staža osiguranja, imati za posljedicu diskriminaciju muškaraca, sa mnogo opasnijim posljedicama u odnosu na razloge koje je Ustavni sud naveo u obrazloženju svoje odluke.

Saopštenje prenosimo integralno:

"Ovo iz razloga što nakon ukidanja odredbe člana 17, stav 1 osiguranik – muškarac (ukoliko nije radio u sektorima metaloprerađivačke iKako navode, nakon ukidanja odredbe člana 17, stav 1 osiguranik – muškarac ukoliko nije radio u sektorima gdje su teži poslovi (metaloprerađivačka, rudarska industrija= na poslovima na kojima se staž račina sa uvećanim trajanjem u sektorima odbrane, bezbjednosti i izvršenju krivičnih sankcija ili ako nije roditelj đeteta sa teškim smetnjama u razvoju koje je korisnik lične invalidnine), može ostvariti pravo na starosnu penziju samo ako kumulativno ispinjava dva uslova 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života. Ovo iz razloga što je tzv. „prelazni period“ u kojem su osiguranici – muškarci mogli ostvariti pravo na starosnu penziju pod povoljnijim uslovima u odnosu na rješenja iz člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, istekao 2019. godine, dok žene i dalje mogu to pravo ostvariti, u skladu s članovima 197đ i 198a navedenog zakona.

Treba napomenuti da u skladu sa Zakonom o radu, radni odnos po sili zakona prestaje kada zapošljeni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok Zakon o državnim službenicima i namještenicima predviđa povoljnije rješenje, tj. starosnu granicu od 67 godina života i 15 godina staža osiguranja.
Iz svega navedenog može se zaključiti da muškarac koji navrši 66, odnosno 67 godina života – ako je radio u državnom organu (i 15 godina staža osiguranja), a koji nema ispunjen drugi uslov: 40 godina staža osiguranja (koji je predviđen u članu 17, stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju), biće isključen sa tržišta rada, bez mogućnosti ostvarivanja prava na starosnu penziju.

Dakle: muškarac neće biti jednako tretiran kao i žena sa kojom se nalazi u uporedivoj situaciji, što je primjer neposredne diskriminacije.

Jedina mogućnost koju muškarac može iskoristiti, da ne bi došao u situaciju da bude korisnik materijalnog obezbjeđenja, jeste da podnese zahtjev za ostvarivanje prijevremene starosne penzije, koja je – po sada važećim rješenjima izuzetno nepovoljna za osiguranike. Ovo iz razloga što se iznos ove penzije umanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju prije navršenih 66 godina života (muškarac) za 0,35%, i ovo umanjenje je trajno.

Navedene posljedice je prepoznao i Ustavni sud, koji je nakon razmatranja zahtjeva za preispitivanje odluke u stavu dva odredio rok od mjesec dana od dana njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, u kom roku je Vlada dužna da Skupštini Crne Gore podnese prijedlog zakona kojim će pravo na starosnu penziju osiguranika (muškarac, žena) urediti u skladu sa Ustavom, saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda koji su izraženi u ovoj odluci.

Imajući u vidu ozbiljnost problema na koji smo ovom prilikom ukazali, pozivamo resorno ministarstvo, odnosno Vladu, da u što kraćem roku i u saradnji sa socijalnim partnerima pripremi izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje bi podrazumijevale predviđanje jedinstvene starosne granice za ostvarivanje prava na starosnu penziju, uz minimalni staž osiguranja od 15 godina.
Osim toga, apelujemo da se u narednom periodu posveti posebna pažnja kako bi se eliminisale posljedice „pravnih eksperimenata“ kojima smo svjedočili u prethodnom periodu – a koji su se odnosili na izmjene Zakona o radu kako bi se vršio obračun sa „nepoželjnim pojedincima“ u sistemu. Zbog toga je potrebno da resorna ministarstva, u saradnji sa socijalnim partnerima usklade rješenja u Zakonu o radu i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se predviđela jedinstvena starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније