Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

22. 07. 2024. 15:46 >> 15:46

podgorica

Održana konstitutivna sjednica Partnerskog savjeta za regionalni razvoj

Održana je konstitutivna sjednica Partnerskog savjeta za regionalni razvoj kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade za ekonomsku poliku Nik Đeljošaj, kao predsjednik tog Savjeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, u pitanju je novi saziv Savjeta, u unaprijeđenom i proširenom sastavu, koji pored toga što sada ima ministarski nivo članstva, kao i rukovodioce državnih organa i institucija, udruženja poslodavaca i nevladinih organizacija u oblasti zaštite životne sredine, po prvi put okuplja gradonačelnike, odnosno predsjednike svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

"Sastav ovog tijela, čije sam izmjene u odnosu na prethodnu strukturu inicirao, daju za pravo da očekivanja budu velika, tako da se nadam da ćemo zajednički dati doprinos jačanju saradnje lokalnih vlasti sa nacionalnim resorima. Vjerujem da ćemo time stvoriti dobar osnov da djelujemo u pravcu prevazilaženja regionalnih razlika. Jaka međuresorna saradnja uslov je da adekvatno podržimo lokalni ekonomski razvoj, čime stvaramo pretpostavke za unapređenje životnog standarda u svim lokalnim samoupravama“, istakao je Đeljošaj.

Na sjednici su razmotrene izmjene i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, Izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za 2023. godinu, Strateški planovi razvoja lokalnih samouprava, Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore (ekonomsko državljanstvo), Registar nameta i Registar podsticajnih mjera za investicija za 2024. godinu, koje vodi Ministarstvo ekonomskog razvoja.

"U nastavku sjednice evidentirane su preporuke, posebno za jedinice lokalne samouprave, od kojih se očekuje aktivno angažovanje. Zajednički rad na unapređenju poslovnog ambijenta, kao osnova za podsticaj konkuretnosti lokalne privrede, treba da bude u fokusu. Takođe, očekuje se razmjena informacija o programima podrške na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bi se sa jedne strane na adekvatan način odgovorilo potrebama privrede, a sa druge strane kako bi obezbijedili bolju informisanost privrede o mogućnostima podsticaja i visok stepen realizacije raspoloživih sredstava", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su kazali da će Partnerski savjet za regionalni razvoj u narednom periodu izvjestiti Vladu o svom radu, uz zaključke i preporuke sa ciljem preduzimanja dodatnih mjera za unapređenje regionalnog razvoja i davanjem preporuka za utvrđivanje prioriteta razvoja, pri čemu je, kako su kazali, jača međuresorna saradnja prepoznata od strane svih učesnika kao važan faktor uspješnog djelovanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније