Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Glas Amerike/Beta/M.L.B.

02. 09. 2024. 23:03 >> 23:03
Čitaj mi:

američki istraživači

Satelitski snimci ukazuju na razmiještanje ruskih krstarećih raketa

Dvoje američkih istraživača tvrde da su u Rusiji otkrili vjerovatno mjesto razmiještanja novih ruskih krstarećih raketa na nuklearni pogon - 9M370 Burevestnik - za koje je predsjednik Vladimir Putin rekao da imaju skoro neograničen domet i da mogu da izbjegnu američku protivraketnu odbranu, javlja Rojters, a prenosi Glas Amerike.

Na slikama koje je 26. jula napravila komercijalna satelitska kompanija Planet Labs identifikovani su građevinski projekti koji se nalaze u blizini skladišta nuklearnih bojevih glava poznatog pod imenima Vologda-20 i Čebsara, kao potencijalnog mjesta za postavljanje novih raketa. Objekat se nalazi na oko 500 km sjeverno od Moskve.

Razmiještanje Burevestnika u Vologdi omogućilo bi ruskoj vojsci da budu te rakete dostupne za brzo lansiranje.

Pronalaženje mjesta za moguće lansiranje raketa sugeriše da Rusija nastavlja sa njihovim razmiještanjem nakon serije testova u posljednjih nekoliko godina, pri kojima je bilo problema.

Analitičar istraživačke i analitičke organizacije CNA, pogledao je satelitske snimke i identifikovao devet horizontalnih lansirnih rampi u izgradnji. One su smještene u tri odvojene grupe, da bi ih zaštitile od napada ili da bi spriječile slučajnu eksploziju u jednoj od detonacije projektila u drugima.

Rusko ministarstvo odbrane i ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtjev da komentarišu ovo otkriće, stratešku vrijednost Burevestnika, rezultate testiranja i rizike koje oni predstavljaju. Portparol Kremlja rekao je da su to pitanja za Ministarstvo odbrane i odbio je da dalje komentariše.

Hans Kristensen iz Federacije američkih naučnika, koji je takođe proučavao slike Vologde na molbu Eveleta, rekao je da djeluje da su na njima lansirane rampe. Ali on je rekao da ne može dati konačnu procjenu, jer Moskva obično ne postavlja takve rampe pored skladišta nuklearnih bojevih glava.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija izmijeniti svoje smjernice o upotrebi nuklearnog oružja, kao odgovor na, kako smatra, "zapadnu eskalaciju u ratu u Ukrajini", izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija TASS.

U izvještaju Nacionalnog centra za kosmičku obavještajnu djelatnost američkog vazduhoplovstva iz 2020. navodi se da će Rusija, ako uspješno uvede Burevestnik u upotrebu, imati jedinstveno oružje sa mogućnošću interkontinentalnog dometa.

Stručnjaci nazivaju Burevestnik političkim oružjem koje je Putin koristio da ojača svoj imidž moćnog lidera prije reizbora 2018. godine i da poruči Vašingtonu da ne može da odbaci njegovu zabrinutost zbog američke protivraketne odbrane i drugih pitanja.

Ali loši rezultati i ograničenja oružja izazvali su sumnje među osam stručnjaka koje je Rojters intervjuisao u vezi sa tim da li će njegovo postavljanje promijeniti nuklearni ulog za Zapad i druge ruske neprijatelje.

Burevestnik ima loše rezultate testiranja od najmanje 13 poznatih testova, sa samo dva djelimična uspjeha, od 2016. godine, prema podacima Inicijative protiv nuklearne prijetnje (NTI), grupe koja se bori za smanjenje nuklearnih, bioloških i tehnoloških rizika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније