Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B./Pr Centar

02. 09. 2024. 16:42 >> 16:43
1

PEN centar i "Slobodno društvo"

"Izmjene Zakona o državljanstvu ozbiljna prijetnja suverenitetu Crne Gore"

Izmjene Zakona o državljanstvu Crne Gore predstavljaju ozbiljnu prijetnju suverenitetu i političkom poretku države Podgorica, PR pres servis - Izmjene Zakona o državljanstvu Crne Gore, koje bi omogućile dvojno državljanstvo za građane iz Srbije koji su porijeklom iz Crne Gore, predstavljaju ozbiljnu prijetnju suverenitetu i političkom poretku Crne Gore.

To je poručeno na tribini „Dvojno državljanstvo – ukidanje suverenog odlučivanja“, koju su organizovali Crnogorski PEN centar i Udruženje „Slobodno društvo“.

Profesor Nebojša Vučinić kazao je da pitanje dvojnog državljanstva nije samo stručno, već je i političko, ocijenjujući da zakon, koji bi omogućio dvojno državljanstvo građanima iz Srbije koji su porijeklom iz Crne Gore, može imati dalekosežne posljedice.

„Većina može sve, ali pitanje je da li je takav zakon u skladu sa vladavinom prava. Pravo na državljanstvo nije urođeno prirodno pravo, već je to diskreciono pravo države. Država suvereno odlučuje kome će, kako i pod kojim uslovima dati državljanstvo“, pojasnio je Vučinić.

Ocijenio bi da bi usvajanje predloženog zakona devastiralo pravni i politički poredak u Crnoj Gori i otvorilo vrata za „promjenu etničke i političke strukture države“.

Vučinić je upozorio na opasnost da će stotine hiljada ljudi, uglavnom iz Srbije, dobiti crnogorsko državljanstvo i pravo glasa na referendumu, što bi moglo dovesti do „brisanja Crne Gore sa političke karte“ i njenog „potpunog podređivanja Srbiji.“

Odgovarajući na pitanje o tvrdnjama da su građani iz Srbije i Republike Srpske diskriminisani zbog toga što nemaju crnogorsko državljanstvo, profesor Vučinić je bio izričit da „nema ni govora o diskriminaciji“.

„Diskriminacija je samo onaj nejednaki tretman koji je zasnovan na ličnim urođenim osobinama, koji nije u skladu sa legitimnim ciljevima i koji se provodi neproporcionalnim sredstvima. Državljanstvo tu ne spada“, pojasnio je Vučinić.

Upozorio je na opasnost koja leži u manipulaciji pravnim institutima.

„Ovo je dio jednog, ja bih rekao, specijalnog rata koji se vodi već nekoliko godina protiv Crne Gore, sa ciljem da se izbriše Crna Gora sa karte suverenih država. Na taj način, Crna Gora bi se potpuno podredila Srbiji, što bi, dugoročno gledano, dovelo do njenog nestanka kao suverene države i nacije“, naveo je Vučinić.

Profesor Miloš Vukčević izrazio je ozbiljnu zabrinutost povodom predloženih izmjena Zakona o državljanstvu Crne Gore, naglašavajući da Vlada nije pružila jasne nacrte zakona ili bilateralnih sporazuma koji bi regulisali uvođenje dvojnog državljanstva, posebno sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, stvarna namjera izmjene ovog zakona je promjena biračke strukture, a ne zaštita prava građana.

Vukčević je naglasio da aktuelni Zakon o državljanstvu Crne Gore već pruža mogućnost sticanja državljanstva putem porijekla, braka ili prebivališta, ocijenjujući da su predložene izmjene nepotrebne i štetne.

„Ne možemo opravdati uvođenje dvojnog državljanstva samo zbog emocionalnih veza sa Srbijom. Jedini cilj je promjena biračke strukture“, smatra Vukčević.

Kritikovao je i navode da se uvede kategorija "dvojnih državljana" koji bi stekli biračko pravo nakon deset godina prebivališta, što je, prema njegovim riječima, neustavno i diskriminatorno.

„Jasno je da je norma iz člana 45 Ustava precizna – biračko pravo se stiče nakon dvije godine prebivališta. Bilo kakva promjena bi zahtijevala izmjenu Ustava, što je izuzetno složen proces“, pojasnio je Vukčević.

Izrazio i sumnju u efikasnost najavljenih kontrolnih mehanizama, koji bi, kako smatra, bili lako zloupotrebljeni.

„Kontrolni mehanizmi, poput terenske provjere prebivališta, apsolutno su nepraktični i mogu biti predmet zloupotreba. To bi omogućilo ljudima da prijave prebivalište bez stvarne namjere da žive u Crnoj Gori, što bi ozbiljno narušilo integritet biračkog spiska“, upozorio je Vukčević.

Zaključio je da je jedini smisao ovog je promjena biračke strukture, navodeći da to ne smijemo dozvoliti.

„Crna Gora ne smije preći ovu crvenu liniju, jer nakon toga sve drugo postaje uzaludno“, rekao je Vukčević.

Profesorica Nikoleta Đukanović smatra da su mnoge stranke danas spremne na kompromise kako bi zadržale političku moć, čak i po cijenu napuštanja svojih ranijih ideoloških stavova.

„Jedan od ključnih problema jeste sve prisutnija netransparentnost u procesu donošenja zakona. Javne rasprave nedostaju, posebno kada je riječ o zakonima koji su, ajde da kažem, manje prioritetni za te političke partije. Mislim da ovdje nije riječ samo o vrlo namjenskim postupcima da tu transparentnost umanje, nego o jednom velikom stepenu neznanja i nepoznavanja ključnih elemenata rada jednog demokratskog sistema“, ocijenila je Đukanović.

Upozorila je da ovakve promjene mogu imati ozbiljne posljedice, ne samo za političku stabilnost, već i za bezbjednost države.

„Ovaj zakon i ove aktivnosti ne da ne mogu pomiriti i smanjiti radikalizaciju, nego mogu zaista promijeniti ne samo biračku strukturu, nego odnose u kompletnom regionu“, ocijenila je Đukanović, dodajući da su trenutne političke aktivnosti vođene interesima Beograda, a ne interesima građana Crne Gore.

Smatra da, iako trenutna politička većina može donositi odluke, uključujući i one koje su protivustavne, građani i političke partije koje se protive ovim retrogradnim politikama moraju pronaći način da zaštite demokratske principe i osiguraju političku stabilnost zemlje u godinama koje dolaze.

„Bojim se da smo više ušli u onu zonu da je u politici moguće apsolutno sve, i to samo da bi bili na vlasti“, zaključila je Đukanović.

Analitičar Danilo Kalezić smatra da je Crna Gore suočena sa egzistencijalnom prijetnjom, koja traje od trenutka obnove nezavisnosti.

„Neki politički, nacionalni i društveni procesi nisu završeni do kraja. Dakle, ne treba se vraćati previše u prošlost, ali od 2019. i 2020. godine suočeni smo sa hibridnim specijalnim ratom protiv Crne Gore“, rekao je Kalezić.

On je upozorio na to da Crna Gora trenutno nailazi na prijetnje koje dolaze iz vanjskih polja, konkretno od Srbije i Rusije, koje preko svojih eksponenata u Crnoj Gori rade na destabilizaciji države.

„Srbija i Rusija, preko svojih eksponenata u Crnoj Gori, čine sve da Crna Gora nestane“, ocijenio je Kalezić, naglašavajući da su već pređene brojne crvene linije.

Izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da vladajuća većina, za koju smatra da je antidemokratska i antizapadna, koristi trenutnu situaciju za promjenu zakona u svoju korist.

„Očekujem da će premijer Spajić i njegov neformalni šef Mandić koristiti istu metodu kao što su neustavno izmijenili zakon o predsjedniku, kako bi realizovali sličnu operaciju“, istakao je Kalezić.

Pozvao je opoziciju da se aktivno uključi i koristi sve dostupne institucionalne mehanizme kako bi se spriječile eventualne manipulacije u izbornom procesu.

„Opozicioni poslanici moraju odgovoriti na ovo sa ozbiljnim akcijama, a ne samo retorički. Ako se ovo desi, više nikada nećemo imati fer izborne utakmice“, smatra Kalezić.

Cilj tribine bio je da se na nivou akademske zajednice otvore pitanja koja su predmet interesovanja javnosti, a riječ je o prvom događaju na ovu temu, nakon čega će, kako su najavili organizatori, uslijediti još događaja, na kojima će govornici biti i političari.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније