Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

02. 09. 2024. 21:26 >> 21:26
Čitaj mi:

NAVALJNA

"Rusija neće postati demokratska zemlja dok je vodi Putin"

Aktivistkinja Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je danas na Bledskom strateškom forumu da Evropska unija nema definisanu strategiju prema Rusiji i iznijela elemente koji bi mogli da budu njen dio.

Pošto joj je premijer Slovenije Robert Golob uručio nagradu Istaknuti partner Bledskog strateškog foruma za 2024. godinu, Navaljna je rekla da strategija EU prema Rusiji „trenutno ne postoji“ i dodala da je to „veliki problem“.

Navaljna, predsjednica Savjetodavnog odbora Fondacije za borbu protiv korupcije, rekla je na ceremoniji uručenja nagrade na Bledu da „niko ne razumije u potpunosti zašto su uvedene sankcije Rusiji i koji je njihov krajnji cilj“.

„Bez strategije, nemoguće je donijeti razumne taktičke odluke. Hajde da radimo zajedno na razvoju strategije i da počnemo da je primenjujemo. Strategija treba da glasi: Rusija može i treba da postane demokratska evropska zemlja u okviru njenih međunarodno priznatih granica. To se neće desiti dok je na njenom čelu Vladimir Putin i njegov kriminalni režim“, navela je ona. 

Navaljna je rekla da strategija treba da uključuje podršku ruskom civilnom društvu, nezavisnim medijima i borcima za ljudska prava, pravljenje razlike između Putina i Rusije, podršku pravu Ukrajine da se brani.

Dio strategije, kako je kazala, ne treba da bude podrška onima koji promovišu mržnju prema Rusima, kao ni pregovori sa Putinom koji bi bio smatran legitimnim demokratski izabranim predsednikom Rusije.

„Kada se složimo oko toga kakvu Rusiju želimo da vidimo posle Putina, biće nam lakše da donesemo taktičke odluke. One će biti efikasnije i budućnost na kojoj radimo doći će brže“, dodala je Navaljna, čiji je suprug umro 16. februara u kaznenoj koloniji u Sibiru.

Navaljna optužuje Putina da je ubio njenog supruga, osuđenog na 19 godina zatvora po optužbi za ekstremizam.

Navaljni je tu presudu opisivao kao politički motivisanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније