Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

02. 09. 2024. 22:44 >> 22:41

PRITISAK

Britanija suspenduje dio izvoza oružja Jerusalimu

Vlada Velike Britanije objavila je danas suspenziju dijela svog izvoza oružja u Izrael jer bi ono moglo da se koristi za kršenje međunarodnog prava, što je mjera sa ograničenim vojnim uticajem, sračunata na jačanje pritiska saveznika jevrejske države na njenu vladu kako bi se rat u Gazi okončao.

Sekretar za spoljnu politiku Dejvid Lami rekao je da je vlada premijera Kira Starmera zaključila da postoji "jasan rizik" da bi neka od oružja sa spiska za izvoz mogla da iskoriste za "činjenje ili omogućavanje ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Lami je rekao poslanicima britanskog parlamenta da se odluka odnosi na sadašnjih tridesetak od 350 dozvola za izvoz opreme "za koju procjenjujemo da je namijenjena za upotrebu u tekućem konfliktu u Gazi", uključujući djelove za vojne avione, helikoptere i dronove, kao i sredstva koje se koriste za ciljanje kopnenih meta".

Odlukom se, dodao je Lami, "ne procjenjuju nevinost i krivica" u pogledu toga da li je Izrael prekršio međunarodno pravo i ne predstavlja embargo na oružje.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant napisao je na Iksu: "Duboko sam onespokojen saznanjem da je vlada Velike Britanije uvela sankcije na izvozne dozvole".

Britanija je dugogodišnji saveznik Izraela. Vlada u Londonu je pod pritiskom da zaustavi izvoz oružja toj zemlji kako bi ona prekinula rat sa palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze koji tamo bjesni već 11 mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније