Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Danas.rs ]

24. 07. 2024. 14:05 >> 14:05
Čitaj mi:

SZO ZABRINUTA

U Gazi prijeti epidemija dječije paralize: Jedan toalet na 600 ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je zabrinuta zbog mogućnosti izbijanja veoma zaraznog virusa dječje paralize u Gazi, čiji su tragovi pronađeni u otpadnim vodama, javlja danas Bi-Bi-Si.

Šef tima SZO na palestinskim teritorijama Ajadil Saparbekov rekao je novinarima da se sprovodi procjena rizika i da su zdravstveni radnici u međuvremenu davali savjete o zaštiti 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Kako je naglasio, ljudima bi bilo veoma teško da to prate, s obzirom na kvar vodovodnih i sanitarnih usluga.

Tragovi poliomijelitisa, koji se širi kroz fekalne materije, pronađeni su u uzorcima kanalizacije prikupljenim sa dva lokaliteta u Gazi prije mjesec dana, što ukazuje da virus možda kruži.

Do sada nisu zabilježeni pridruženi slučajevi dječje paralize, ali izraelska vojska je u nedjelju saopštila da je počela da vakciniše svoje vojnike.

Sa druge strane, SZO i Unicef vjeruju da bi u Gazi mogla biti potrebna masovna kampanja vakcinacije.

Ponovljena kašnjenja humanitarnih radnika i humanitarnih zaliha u Gazi i ogromni bezbjednosni rizici znače da će efikasna kampanja biti veoma izazovna.

Izraelska vojska je saopštila da sarađuje sa raznim organizacijama na isporuci vakcina Palestincima u Gazi.

Oko 300.000 vakcina je poslato na teritoriju od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Poliomijelitis je uzrokovan virusom koji se lako širi kontaktom sa fekalijama zaražene osobe ili rjeđe kapljicama pri kašljanju ili kijanju, a može izazvati paralizu i u ekstremnim slučajevima smrt.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da su stope imunizacije u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali bile optimalne prije sukoba.

Pokrivenost vakcinama protiv poliomijelitisa procijenjena je na 99 odsto u 2022. godini, ali je, prema posljednjim podacima, prošle godine opala na 89 odsto.

Prema izvještaju UN, nedostatak bezbjednosti, ometanje pristupa, stalno raseljavanje stanovništva, nestašica medicinskih zaliha, loš kvalitet vode i oslabljeni sanitarni uslovi doprineli su smanjenju stope imunizacije i povećanju rizika od širenja bolesti.

Doktor Saparbekov je rekao da mnogi žive u skloništima sa samo jednim toaletom na 600 ljudi i da imaju ograničen pristup bezbjednoj vodi za piće.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje vodi Hamas, upozorilo je proteklog četvrtka na „zdravstvenu katastrofu“ zbog otkrivanja poliomijelitisa u otpadnoj vodi koja teče „između šatora u kampovima i u naseljenim područjim“.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je prekid vatre od suštinskog značaja da bi se omogućio efikasan odgovor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније