Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

02. 08. 2024. 10:36 >> 10:37
Čitaj mi:

Savjet nacionalne bezbjednosti

Izraelci upozoreni da ne putuju u visokorizične zemlje zbog prijetnje Irana

Savjet nacionalne bezbjednosti Izraela upozorio je Izraelce da ne putuju u četrdesetak zemalja jer za njih predstavljaju umjerenu ili veliku prijetnju, te onima koji su na drugim mjestima savjetvao da preduzmu izuzetne mjere predostrožnosti pred očekivani odgovor Irana na nekoliko ubistava protekle nedelje.

Mjere predostrožnosti uključuju izbjegavanje pokazivanja jevrejskog ili izraelskog identiteta, javljaju danas izraelski mediji.

"Poslije nedavnih događaja Iran, Hezbolah i Hamas ( uz druge terorističke frakcije) su objavile svoje namjere da se osvete za smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i vođe strateške jedinice Hezbolaha Fuada Šukra", navedeno je u saopštenju savjeta objavljenom na internetu na engleskom i hebrejskom jeziku.

Izraelska vojska je ubila Šukra u utorak posle raketnog napada za koji je optužila libanski Hezbolah, a u kojem je u subotu ubijeno 12 djece i mladih u druskom gradu Maždal Šamsu na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Hanijeovo ubistvo nekoliko sati kasnije u Teheranu se pripisuje Izraelu takođe iako nije preuzeo odgovornost za to.

"Moguće je da će se (Iran i njegovi saveznnici) osvetiti protiv izraelskih/jevrejskih mjesta u inostranstvu, kao što su ambasade, sinagoge, centri jevrejske zajednice i tako dalje", dodaje se u saopštenju savjeta i precizira da su košer restorani i izraelske kompanije, pored vjerskih centara ultraortodoksnih Jevreja, glavne mete za "terorističke akcije".

Iran i saveznici su ranije ciljali jevrejske institucije u terorističkim napadima, uključujući eksploziju bombe u centru jevrejske zajednice u Buenos Ajresu 1994. godine kada je ubijeno 85 i ranjeno više od 300 ljudi.

Vjeruje se da je taj napad naredio Iran, a izveo ga je Hezbolah.

Uz to raste zabrinutost da će eskalacija povećati motivaciju među globalnim džihadističkim organizacijama i teroristima koji sami djeluju.

Savjet je predložio da Izraelci putovanje u zemlje koje su označene nivoom opasnosti tri ili četiri "ozbiljno razmotre", a da na ostalim destinacijama budu izuzetno oprezni, da izbjegavaju velike događaje, gdje nema obezbjeđenja i demonstracije i proteste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније