Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

09. 06. 2024. 18:02 >> 18:02
Čitaj mi:

ranjeno 400

Preko 200 Palestinaca ubijeno tokom oslobađanja talaca

Najmanje 210 Palestinaca je ubijeno, a 400 ranjeno u vazdušnim napadima u blizini mjesta gdje se odvijala operacija spašavanja talaca u gusto naseljenoj oblasti Nuseiratu, u centralnoj Gazi, javio je Rojters.

Lokalni medicinski zvaničnici nazvali su napad jednim od najkrvavijih od početka rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Očevici su za Rojters kazali da je to bio pravi masakr.

„Izraelski dronovi i ratni avioni su cijelu noć nasumično pucali na kuće i na ljude koji su pokušali da pobjegnu iz tog područja", rekao je 45-godišnji Ziad, bolničar i stanovnik Nuseirata.

Prema njegovim riječima, bombardovanje je bilo usmjereno na lokalnu pijacu i džamiju Al-Avda.

"Da bi oslobodio četiri osobe, Izrael je ubio desetine nedužnih civila", rekao je Ziad.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari kazao je da se operacija spasavanja talaca odvijala pod vatrom u srcu stambenog naselja.

Hagari tvrdi da je Hamas, koga su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, krio zarobljenike među civilima Gaze pod stražom naoružanih militanata.

Policija je saopštila da je jedan vojnik izraelskih specijalnih snaga poginuo tokom operacije.

Četvoro oslobođenih talaca prebačeno je u bolnicu u Tel Avivu, gdje su podvrgnuti ljekarskim pregledima.

Izrael je 7. juna oslobodio četvoro talaca koje je Hamas oteo prije osam mjeseci.

Hamas je 7. oktobra oteo i odveo oko 250 talaca u Gazu, a oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru. Od 130 i dalje zatočenih, za 85 se vjeruje da su živi.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je, prema izraelskim zvaničnim podacima, poginulo 1.194 ljudi, uglavnom civila.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je, prema podacima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa, do sada ubijena 36.801 osoba, od kojih su dvije trećine žene i djeca, a više od 82.620 ljudi je ranjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније