Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

25. 07. 2024. 19:31   >>  23:17

Amerika, Kina i Rusija: Kineski i ruski borbeni avioni prvi put zajedno patrolirali iznad Aljaske

Dok iz Moskve i Pekinga kažu da patrola „nije usmerena protiv bilo koje treće strane", iz Amerike stižu poruke zabrinutosti.

Rusija i Kina organizovale su zajedničku patrolu borbenim avionima iznad severnog dela Pacifika i Beringovog mora, nedaleko od obale Aljaske.

Dve države su dosad izvele više zajedničkih letova, a ruski bombarderi redovno nadleću Beringovo more.

Ali zajednička patrola koju su sproveli u sredu bila je prva prilika u kojoj su bombarderi ove dve zemlje zajedno kružili iznad zone severnog Pacifika.

Iz Moskve i Pekinga su rekli da njihova akcija „nije usmerena protiv bilo koje treće strane", dok su iz američko-kanadske Komande vazdušne odbrane Severne Amerike (NORAD) ocenili da su bombarderi, koji su bili presretnuti, ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i da „nisu shvaćeni kao pretnja".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Liza Murkovski, senatorka iz Aljaske, opisala je ovaj događaj kao „nezapamćenu provokaciju naših protivnika", dodajući da je ovo „prvi put da su primećeni u zajedničkom radu".

Iz Kine poručuju da patrola „nema nikakve veze sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom".

Ruski nosač projektila TU-95MS i kineski strateški bombarder Sijan H-6 učestvovali su u misiji, navode iz Rusije.

Odnosi Kine i Rusije postali su bolji od uvođenja sankcija zapadnih zemalja Moskvi posle početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Svaka naznaka produbljenja njihove saradnje posmatra se sa podozrenjem u Americi i evropskim zemljama.

Moskva i Peking su ovog meseca sproveli i četvrtu zajedničku pomorsku patrolu na severu i zapadu Pacifika.

Članice NATO alijanse izdale su zajedničko saopštenje na kraju samita u Vašingtonu, kojim optužuju Kinu da je „glavni pomagač" Rusije tokom rata u Ukrajini i pozivaju Peking da „uskrati svaku materijalnu i političku podršku" ratnim dejstvima Rusije.

U izveštaju o bezbednosti Arktika, koji je objavljen u ponedeljak, iz američkog Ministarstva odbrane izrazili su zabrinutost zbog „sve većeg savezništva" te dve države i predvideli su da bi vojna saradnja Kine i Rusije mogla biti još veća.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odbacio je te tvrdnje, ocenivši da saradnja Rusije i Kine u Arktiku može samo da doprinese atmosferi „stabilnosti i izvesnosti" u tom regionu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније