Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ RTS ]

25. 07. 2024. 22:20 >> 22:20
1
Čitaj mi:

prebačen u muzej

Na plaži u Bugarskoj slučajno pronađen rimski sarkofag

Antički sarkofag iz rimskog doba pronađen je na jednoj na plaži kod odmarališta Sveti Konstantin i Jelena u Varni, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske.

 

Nekadašnji policajac primijeto je sarkofag u blizini novoizgrađenog turističkog kompleksa koji još nije počeo sa radom, i prijavio ga Petom regionalnom odjeljenju Varna, prenose bugarski mediji.

Povodom prijave, na lokalitet su izašli stručnjaci Arheološkog muzeja i predstavnik Glavne uprave Inspekcije za zaštitu kulturnog nasljeđa pri bugarskom Ministarstvu kulture.

Stručnjaci su zaključili da sarkofag sa bogatom reljefnom dekoracijom, datira iz rimskog doba, tačnije iz drugog ili trećeg vijeka, prenosi rts.rs.

Dimenzije sarkofaga su približno 90x235x75 centimetara, veoma je težak, a ukrašen je dekorativnim prikazima vijenaca, životinjskim glavama, rozetama, sekirom sa dvije oštrice i drugim slikama.

Artefakt koji je izazvao pažnju javnosti, prebačen je u Arheološki muzej u Varni na dalje ispitivanje.

Iz MUP-a Bugarske nisu saopštili detalje o tome na koji je način uopšte sarkofag završio na plaži, a slučaj je prijavljen Okružnom tužilaštvu u Varni.

Prema pisanju bugarskih portala, sarkofag je možda korišćen kao sto, pošto je pronađen sa modernim mermernim poklopcem i tri niše. Uviđaj je u toku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније