Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

25. 07. 2024. 20:51 >> 20:52
Čitaj mi:

TUŽIOCI OBJAVILI

Sjevernokorejac optužen u SAD za hakerske napade na zdravstvene ustanove

Sjevernokorejac Rim Džong Hjok, za koga američki zvaničnici navode da je radio za jednu od vojnih obavještajnih agencija Sjeverne Koreje, optužen je u SAD za učešće u zavjeri sa ciljem hakovanja zdravstvenih ustanova i zarađivanja od otkupa podataka, objavili su danas tužioci.

Velika porota u Kanzas Sitiju potvrdila je optužnicu protiv Hjoka za pranje novca od otkupnina i korišćenje novca za finansiranje dodatnih sajber napada na odbranu, tehnologiju i vladine entitete širom svijeta.

Hakovanje američkih bolnica i drugih pružalaca zdravstvenih usluga dovelo je do poremećaja u liječenju pacijenata, rekli su zvaničnici.

Agent Federalnog istražnog biroa (FBI) iz Kanzas Sitija Stiven Sajrus rekao je da Sjeverna Koreja "koristi te tipove sajber zločina da bi zaobišla međunarodne sankcije i finansirala svoje političke i vojne ambicije" i dodao da "uticaj tih bezobzirnih djela ima direktan uticaj na građane Kanzasa".

Zvaničnici ministarstva pravde SAD rekli su da se hakerski napad na bolnicu u Kanzasu dogodio u maju 2021. kada su hakeri postavili šifre na fajlove i servere tog medicinskog centra. Bolnica je platila oko 100.000 dolara u bitkoinima da bi ponovo dobila pristup svojim podacima.

Ministarstvo pravde SAD je u posljednjih nekoliko godina pokrenulo više krivičnih procesa u vezi sa sjevernokorejskim hakovanjem, često navodeći profit kao motiv, za razliku od aktivnosti ruskih i kineskih hakera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније