Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

25. 07. 2024. 16:44 >> 16:45
Čitaj mi:

Apel 28 nevladinih organizacija

"Skupština da stavi na dnevni red Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini"

Zbog trenutne humanitarne krize i genocida koji je u toku vrijeme je da odmah djelujemo bez odlaganja, zato pozivamo Skupštinu Crne Gore i njenog predsjednika Andriju Mandića da konačno stavi na dnevni red poslednju dugo čekanu tačku Predlog rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini sa 9. sjednice, poručuje u zajedničkom saopštenju 28 nevladnih organizacija potpisnica Apela za usvajanje Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Svakodnevno svjedočimo porastu izraelskih zločina i sve većim brojem ubijenih Palestinaca, posebno djece i žena, prisilnom raseljavanju, izgladnjavanju i potpunoj destrukciji pojasa Gaze, tako i zločinima koji se dešavaju na Zapadnoj obali, posebno porastu nasilja izraelskih doseljenika, rušenja palestinskih domova, širenju izraelskih naselja i skrnavljanju svetih mjesta.

Naglašavaju da dan za danom svjedočimo zločinima Izraela, koji predstavljaju grubo kršenje brojnih međunarodno pravnih akata, poput: Ženevskih konvencija i pripadajućih protokola, a naročito (Četvrte) Konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata; Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, naročito u kontekstu člana 5 koji propisuje obavezu država da garantuje kažnjavanje počinilaca genocida u okviru svojeg pravnog sistema; UN konvencije o pravima djeteta. 

"Izrael je otvoreno odbio brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN kojima se poziva na momentalni prekid vatre i hitno omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u Gazu. Izrael je prekršio brojne i druge međunarodne akata koji garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava, a koje su Crna Gora i Izrael ratifikovali i time se obavezali ne samo na njihovo poštovanje, već i promociju principa koji leže u osnovi međunarodnog prava.

Podsjećaju da je Međunarodnog sud pravde prošle nedjelje pozvao sve države da preispitataju svoje bilateralne odnose sa Izraelom kako bi osigurale da njihova politika ne pomaže u kontinuiranoj agresiji Izraela na palestinski narod, bilo direktno ili indirektno.

"Međunarodni sud pravde je izraelsku okupaciju proglasio nezakonitom i odredio da se mora u potpunosti prekinuti i što je prije moguće; Međunarodni sud pravde konstatovao je da okupacija krši Povelju UN-a, ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, uključujući posebno zabranu rasne segregacije i aparthejda kao i da su sva izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonita i da se moraju demontirati, i da svi izraelski setleri moraju biti evakuisani; Međunarodni sud pravde je proglasio da izraelska nezakonita okupacija ne samo da narušava već i uništava pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje u svojoj zemlji, uključujući pravo na vlastitu državu", navode u zajedničkom saopštenju. 

Apeluju na sve poslanike da usvoje ovu Rezoluciju shodno svim rezolucijama i međunarodnim konvencijama prema kojim se Crna Gora obavezala kao i odlukama i pozivima Međunarodnog suda pravde i drugih UN tijela i doprinese zaustavljanju izraelskog genocidnog rata i sve teže humanitarne katastrofe u Palestini.

28 nevladinih organizacija potpisnice su Apela za usvajanje Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini u Skupštini Crne Gore - Građanska alijansa; NVU Djeca Crne Gore; Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore; Udruženja roditelja "Oaza" Bijelo Polje; Centar za ženska prava; Podrška Crnogorskog ženskog lobija; SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj; Udruženje hendikepiranih Srce; Nvo Prima; NVO Carep; Asocijacija Spektra; Center for Sustainable Development and Cooperation; NVO Nasa akcija; NVO Prima; NVO Euromost; Udruženje raseljenih Roma i Egipcana Kosmeta u Crnoj Gori; NVU “Staze”; Udruzenja za razvoj civilnog drustva; NVO Punctum; NVU Arte Sano; NVO Opštinsko udruženje; NVO Zora; NVO ;Most kulture; NVO ,,Ključ"; Akcija za održivi razvoj - Oikos; Agencija za lokalnu demokratiju; Društvo crnogorsko palestinskog prijateljstva; SOS telefon Rožaje. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније