Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ RCG ]

02. 09. 2024. 15:49 >> 15:51
Čitaj mi:

NIKŠIĆ

Uručena pomoć romskim porodicama nakon požara

Romskim porodicama koje su sredinom avgusta u velikom požaru u nikšićkom naselju Budo Tomović ostale bez krova nad glavom nakon privremnog smještaja obezbijeđena je pomoć u hrani, sredstvima za higijenu i kućanskim aparatima.

Pomoć su obezbjedili Opština Nikšić, Islamska zajednica, Crveni krst Nikšić, Centar za romske inicijative (CRI) Defendologija centar Crne Gore i nikšićki privrednici.

Težak romski život dodatno je ugrozio nedavni požar u kojem su četiri porodice ostale bez domova.

Majka troje djece Sadete Beriša kaže da je vatrena stihija uništila sve što je sa suprugom mukom stvarala. Iako im je Opština Nikšić obezbjedila privremeni smještaj, a brojne organizacije doniraju osnovne životne potrebštine Sadeta kaže da je svaki dan težak i neizvjestan.

“Teško mi je, sve mislim kao da sam negdje otišla u goste i da ću se opet vratiti u svoju kuću”, kaže Sadeta.

Fana Delija iz Centar za romske inicijative i Jelena Milić iz Defendologija Centra kažu da zajedničkim djelovanjem može da se pomogne romskim porodicama.

“Zaista je od velikog značaja da svi zajedno djelujemo, jer ovo pokazuje pravi tim što se nadam da ćemo zaista i ostati i u situacijama u kojima nemamo, nažalost ovo što smo imali“, kazala je Delija.

“Zaista mislim da je ovo jedan svijetli primjer kako se treba odnositi prema problemima zajednice, da smo svi mi jednaki i da zaslužujemo jednaka prava“, poručila je Jelena Milić iz Defendologija centra.

Romske porodice zahvalne su na pomoći.

“Zahvalna sam svima koji nam pomažu. Hvala im od srca na donacijama i Opštini i svima. Najpotrebnija nam je hrana za djecu i pelene“, istakla je Sadeta.

Iz Opštine poručuju da će i dalje biti podrška ugroženim porodicama. Rješiće se i problemi sa strujom i vodom koje imaju već par dana.

“Opština Nikšić će i dalje nastaviti da pruža pomoć ovim porodicama, nastavićemo da i dalje budemo sa njima”, rekao je Miljajim Delija iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Iako je obezbjeđena značajna pomoć za dvadesetak članova romske zajednice koji su ugroženi požarom predstavnik Udruženja “Budo Tomović“ Abedin Hajruši kaže da će im pomoć trebati i u narednom period. Apeluje na sve ljude dobre volje i organizacije da se priključe humanoj misiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније