Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

02. 09. 2024. 16:31 >> 16:35
Čitaj mi:

REGIONALNI VODOVOD

"Baru isporučujemo 3,2 puta više vode od ugovorene količine"

Regionalni vodovod u datim uslovima isporučuje maksimalne količine vode opštini Bar, odnosno za 3,2 puta više od ugovorene količine, navodi se u reagovanju iz preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Iz Vodovoda i kanalizacije Bar saopštili su juče da Regionalni vodovod nije u mogućnosti da obezbijedi potrebne količine vode za taj primorski grad, te su mogući poremećaji u vodosnabdijevanju.

"Opšte je poznato da je nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta 'Bolje Sestre', sa kojeg se napaja Regionalni vodovodni sistem, dovela do njegove devastacije, odnosno do drastičnog pada izdašnosti samog izvorišta. Da još jednom podsjetimo, izdašnost izvorišta 'Bolje Sestre' pala je sa 2600 l/s koliko je mjereno 2010. godine na, 265 l/s, koliko je iznosila 2021. i 2022. I pored brojnih kontinuiranih apela i upozorenja, Regionalni vodovod nije mogao uticati na takvu situaciju", navode u reagovanju.

Regionalni vodovod u saradnji sa naučnom zajednicom i nadležnim organima institucija, već duže vrijeme radi na "iznalaženju rješenja za prevazilaženje date situacije, odnosno saniranja posljedica ekocida ovog izvorišta".

"Jedno od predloženih rješenja, koje se već drugu godinu realizuje je izgradnja privremene pješčane ustave u koritu rijeke Morače, u Drugoj zoni sanitarne zaštite koje je doprinijelo povećanju izdašnosti izvorišta 'Bolje Sestre'. Izgradnja ustave omogućila je da se za potrebe Crnogorskog primorja obezbijede veće količine vode", dodaju.

Regionalni vodovod je sa svim lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju, kako navode, ugovorio neophodne količine vode za svaki mjesec pojedinačno i za iste garantuje urednu distribuciju.

"Zbog pada izdašnosti lokalnih izvorišta došlo je do značajnog povećanja potreba za vodom iz Regionalnog vodovoda. U ovom trenutku Regionalni vodovod isporučuje količinu vode koja je za 1,9 puta veća od ugovorene", piše u reagovanju.

Opština Bar dobija najveću količinu vode na crnogorskom primorju

Lokalni vodovod Bar je za mjesec septembar ugovorio 40 l/s, dok se na današnji dan, kako navode, isporučije 128 l/s prema ovoj opštini, što je za 3,2 puta više od ugovorene količine.

"Opština Bar dobija najveću količinu vode preko ugovorene količine u odnosu na sve opštine na crnogorskom primorju", istakli su.

Regionalni vodovod posebno naglašava izuzetno dobru saradnju i koordinaciju u distribuciji vode sa svim lokalnim vodovodima, zahvaljujući kojoj se raspoložive količine vode na dnevnom nivou raspoređuju na najoptimalniji način "uz uvažavanje potreba svih opština, čime se obezbjeđuje i njihova maksimalna informisanost".

"Zbog potrebe isporučivanja ugovorene količine vode sa opštinom Herceg Novi, od 50 l/s, za septembar mjesec, došlo je do minimalnog smanjenja u isporuci vode ka ostalim opštinama na Crnogorskom primorju", navode.

Regionalni vodovod ulaže i ulagaće maksimalne napore da uredno distribuira raspoložive količine vode do svih opština na Crnogorskom primorju.

"U tom smislu, očekujemo maksimalno razumijevanje i od strane lokalnog vodovoda u Baru, jer je naš zajednički interes da svim opštinama na Crnogorskom primorju bude obezbijeđena neophodna količina vode", zaključili su u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније