Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Slobodan Maričić - BBC novinar  [ BBC ]

25. 07. 2024. 18:05   >>  21:46

Novak Đoković naoštren za Olimpijske igre: „I ranije su me otpisivali, pa sam se vraćao“

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u Parizu traži prvo olimpijskog zlato u karijeri.

NOvak
Reuters

Trofejna vitrina jednog od najboljih tenisera sveta Novaka Đokovića puna je najsjajnijih pehara i odličja, ali jedno veoma značajno i dalje fali - olimpijsko.

Osvajač 24 grend slem titule, na četiri Olimpijade ima „samo" jednu bronzu iz Pekinga 2008, zbog čega je poslednjih godina više puta kao jedan od glavnih ciljeva isticao zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

„Jedno od mojih najvećih snova, Olimpijske igre su mi uvek bile veliki izazov, jer uvek tu sebi dodam pritisak", izjavio je Đoković na prvoj konferenciji za medije srpske delegacije u Francuskoj.

Na tom putu vrlo lako bi moglo da dođe do novog - potencijalno i poslednjeg - duela protiv Španca Rafaela Nadala, njegovog najvećeg rivala.

Tridesetosmogodišnji Nadal već godinama nije u punoj snazi i već je najavio povlačenje, ali se mečevi igraju na „njegovom" Rolan Garosu, gde ima rekordnih 14 titula.

Godinu dana mlađi Đoković u Parizu ima tri trofeja i nije još pominjao mogućnost teniske penzije, ali je pitanje koliko će još dugo moći da igra, a posebno da se sastaje sa velikim rivalom.

„Naravno, prvo da prođemo do drugog kola, do meča koji će biti spektakl kao u stara dobra vremena, kada smo igrali na manje-više svim terenima širom sveta", rekao je Đoković.

U prvom kolu, srpski teniser sastaće se sa Australijancem Metjuom Ebdenom, a već u drugom bi mogao na „Bika iz Majorke", koji na startu igra protiv Martina Fučoviča iz Mađarske.

Đoković i Nadal do sada su igrali bezbroj legendarnih duela i srpski teniser vodi 30-29, ima i dve grend slem titule više od Španca, kao i više nedelja kao svetski broj jedan, što su sve važni argumenti u debatama o najboljem ikada.

Potencijalno olimpijsko zlato - koje Nadal ima iz Pekinga 2008. - moglo bi da bude važan tas na toj vagi.

Na putu do finala, Đoković bi mogao da se susretne i sa Arturom Fisom, Stefanosom Cicipasom i Aleksandrom Zverevim, koji brani titulu iz Tokija 2021. godine.

Učešće su prethodno zbog povreda otkazali prvi reket sveta Janik Siner, Danac Hoger Rune, kao i britanski teniser Endi Marej - iako će učestvovati u dublu - koji je posle Pariza najavio i kraj karijere.

Turnir počinje 27. jula i trajaće do 4. avgusta, a mečevi se igraju na dva dobijena seta.

Novak
Reuters

Đoković i Olimpijske igre

Jul polako prolazi, a 37-godišnji Đoković i dalje nema nijedan trofej u 2024. godini.

Situacija u kojoj se dugo nije našao i koja mu sigurno ne prija.

„Posle mnogo godina nisam osvojio titulu u kalendarskoj godini, pa me otpisuju. To mi se dosta puta dešavalo, pa može da mi posluži kao podstrek", kaže Đoković.

„Dešavalo mi se dosta puta da su me unapred otpisivali, pa sam se vraćao."

Australijan open, prvi grend slem sezone, završio je u polufinalu, dok je sa Rolan Garosa odustao zbog povrede kolena zbog koje je morao i na operaciju.

Mnogi su mislili da se neće na vreme oporaviti za Vimbldon, ali je ipak odlučio da igra i stigne do finala, gde je drugu godinu u nizu poražen od Karlosa Alkaraza.

U međuvremenu je na masters turnirima stigao samo do polufinala Monte Karla.

„Dosta izazovna godina za mene, tu su okolnosti koje ne doživljavam prvi put, znam kako tome da pristupim i rešim i da izvučem poruke", navodi Đoković.

„Imam 37 godina, znam da nemam toliko vremena, pa igram manje turnira, samo najveća takmičenja, zato sam i ovde."

Trudi se, kako kaže, da „bude u stanju da se takmiči na najvišem nivou sa momcima od 20 godina", ali ga mnogi više ne svrstavaju u glavne favorite za titulu.

„Očekivanja su mi podstrek za što bolji rezultat. Na tri od četiri prethodne OI sam gubio u polufinalima. Nisam to uspeo da prebrodim", kaže Đoković.

Na Đokovićevim prvim Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, u polufinalu ga je izbacio Nadal, da bi potom u meču za bronzu bio bolji od Džejmsa Blejka.

U Londonu 2012. je u polufinalu izgubio od Endija Marija - koji potom osvaja zlato - a zatim u meču treće mesto i od Huana Martina del Potra.

Isti ishod bio je i u njihovom meču na Olimpijadi u Rio de Žaneiru 2016. godine - i to već u prvom kolu - a do zlata je ponovo došao Mari.

Na OI 2021. u Tokiju, beogradskog tenisera je polufinalu savladao Zverev, a potom i Pablo Karenjo Busta u borbi za bronzu.

„Svestan sam težine turnira, koji je dosta drugačiji od drugih", smatra Đoković.

„Osećaj je drugačiji jer predstavljaš zemlju, što je dodatni pritisak. Potrudiću se da peta bude sreća."

Novak
Reuters

Borba za mir

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Đoković je bio jedna od najvećih zvezda.

Društvene mreže bile su preplavljene fotografijama raznoraznih sportista koji su želeli uspomenu za njim.

Međutim, za razliku od Tokija, sada je odlučio da bude van olimpijskog sela.

„Hteo sam da imam više privatnosti, mira, da imam usredsređenost na svoju rutinu i pripremu za turnir", naveo je Đoković.

„Boravak u selu je jedan od najlepših doživljaja Olimpijskih igara, uzbuđenje raste kada ste tamo, tu osetiš energiju, značaj takmičenja, tu je 10.000 sportista najboljih u svom sportovima."

Ne veruje, kaže, ni da će stići da gleda druge reprezentativce Srbije.

„Voleo bih da gledam sve, vaterpoliste, odbojkašice, košarkaše, ali nažalost, neću imati prilike da uživo pratim koliko bih voleo.

„Želim svima mnogo sreće i da nas obraduju sa što više medalja."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније