Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

25. 07. 2024. 18:24 >> 18:32

MPŠV

Neosnovane optužbe u vezi sa devastacijom Lima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oštro odbacuje kao krajnje neosnovane navode u vezi sa devastacijom rijeke Lim u Bijelom Polju. Tvrde da se neutemeljeno optužuju izvođači radova i predstavnici Svjetske banke zbog radova na regulaciji korita rijeke Lim od Vatrogasnog doma do Limske ulice.

Iz Ministarstva podsjećaju da je regionalnim projektom Svjetske banke „Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP)“, na teritoriji Crne Gore predviđenoizvođenje radova na obaloutvrdama na više lokacija.

“Jedna od njih je u Bijelom Polju. Dionica na kojoj je predviđena izgradnja obaloutvrde se nalazi između dva mosta – prvi, pješački most se nalazi na oko 170 m nizvodno, a drugi, saobraćajni, je 9 m uzvodno od kraja obaloutvrde.  Obaloutvrda duzine 612 m se nalazi na lijevoj obali rijeke Lim, od Ulice Limske do Vatrogasnog doma, nizvodno od mosta i hidrološke stanice (HS Bijelo Polje)”, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je i uređenje korita Lješnice u dužini 55 m uzvodno od ušća.

“Na kruni nasipa predviđena je berma – šetalište u širini od četiri metra, a na nasipu iza zida nalazi se pješačka i biciklistička staza. Ukupna vrijednost radova iznosi 4.187.315,35 eura za radove, bez uračunatog PDV-a”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da će izgradnjom planirane obaloutvrde, djelovi naselja uz rijeku Lim biće trajno zaštićeni od poplava, pružajući stanovništvu korisne površine za različite rekreativne aktivnosti.

“Novi objekti će takođe značajno doprinijeti boljem vizuelnom izgledu i atraktivnosti Bijelog Polja. Projekat se realizuje u skladu sa revidovanom projektnom dokumentacijom, sa svim dozvolama i saglasnostima koje su izdate u skladu sa nacionalnom legislativom koja je obavezna za ovu vrstu aktivnosti,  kao i u skladu sa pravilima i  procedurama  Svjetske banke”, navodi se u saopštenju.

Objašnjavaju da su u toku zemljani radovi koji su neophodni zbog izlivanja betonskih  stopa koje čine osnovu obaloutvde, što znači da se određena količina materijala mora ukloniti sa jednog mjesta na drugo.

“Radi se o specifičnim radovima koji su vezani za korito same rijeke i neophodno je u skladu sa metodologijom koja je prihvaćena i usklađena od strane revidenata i projektanata uraditi te iskope. Da bi se iskopi uradili potrebno je izvoditi radove u samom rječnom koritu”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da cijela zona, od Vatrogasnog doma do Limske ulice, jedno je veliko i jedinstveno gradilište, a izvode se radovi koji su predviđeni projektom.

“U medijskim navodima se neutemeljeno optužuju izvođači radova i predstavnici Svjetske banke, što ovim putem Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oštro odbacuje kao krajnje neosnovano”, zaključili su iz MPŠV.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније