Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina ]

29. 08. 2024. 08:35 >> 08:35

obilne kiše i jaki vjetrovi

Snažan tajfun pogodio Japan, poginule najmanje tri osobe

Najmanje tri osobe poginule su u Japanu, kada je snažan tajfun pogodio jugozapadni dio te države.

Kako prenosi Al Džazira, tajfun Shanshan stigao je do prefekture Kagoshima, a jugozapadni Japan su pogodile obilne kiše i jaki vjetrovi.

Zbog nevremena snabdijevanje strujom prekinuto je za više od četvrtine miliona domaćinstava, povrijeđeno je desetina ljudi, dok su najmanje tri osobe poginule.

Metorološka agencija je objavila da je tajfun stigao blizu grada Satsumasendaija koji se nalazi na jugozapadnom ostrvu Kjushu.

Tajfun je kategorizovan kao snažan, sa udarima vjetra do 60 metara u sekundi.

Vlasti su upozorile da bi oluja mogla biti jedna od najjačih koja je ikada pogodila regiju, a lokalne vlasti izdale su naloge za evakuaciju za milione stanovnika u nekoliko prefektura.

“Tri osobe su poginule, jedna se vodi kao nestala, dvije su teško povrijeđene, a pet je zadobilo lakše povrede zbog tajfuna", saopštio je sekretar japanske vlade Joshimasa Hajashi.

Javna japanska televizija NHK prenijela je da je 39 ljudi povrijeđeno u prefekturama Kagoshima i Mijazaki.

Prema izvještaju lokalne elektroenergetske kompanije, više od 250 hiljada domaćinstava u sedam prefektura je bez električne energije od devet sati po lokalnom vremenu.

U objavi meteorološke agencije se navodi da se očekuje da će se oluja, nakon što tokom sljedećih nekoliko dana pogodi Kjushu, približiti centralnim i istočnim regijama, uključujući i glavni grad Tokio oko vikenda.

Veliki proizvođači automobila, uključujući Toyotu i Nissan, obustavili su rad u gotovo svim domaćim fabrikama zbog oluje.

Avio prevoznici već su najavili otkazivanje više od 600 domaćih letova, dok su željezničke usluge obustavljene u mnogim područjima Kjushua.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније