Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

16. 08. 2024. 22:37 >> 22:37
Čitaj mi:

Zvaničnik SAD

"Bliskoistočni posrednici bi sproveli sporazum o prekidu vatre prije konačnog dogovora"

Jedan američki zvaničnik izjavio je danas da se pregovarači spremaju da sprovedu sporazum o prekidu vatre i razmjeni talaca u Gazi kako bi se okončao desetomjesečni rat između Izraela i Hamasa prije nego što postignu konačni sporazum.

On je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman i rekao da predlog koji je trenutno na stolu u suštini premošćuje svaki jaz između Izraela i Hamasa.

Dvodnevni razgovori u Kataru su završeni, a pregovarači planiraju da se ponovo sastanu u Kairu sljedeće nedelje kako bi zaključili sporazum o zaustavljanju borbi.

Izrael je dao nejasnu izjavu u kojoj se navodi da cijeni napore posrednika, a izjava Hamasa nije zvučala oduševljeno najnovijim predloženim sporazumom o okončanju razornog rata i oslobađanju izraelskih talaca u Gazi.

Prekid vatre se smatra najboljom nadom za zaustavljanje još većeg regionalnog sukoba.

Međutim predsjednik SAD Džozef Bajden je djelovao optimistično, rekavši da je postizanje sporazuma bliže nego ikad.

"Možda imamo nešto. Ali još nismo tamo", rekao je Bajden novinarima.

Obe strane su se u principu složile sa planom koji je Bajden objavio 31. maja. Ali Hamas je predložio amandmane, a Izrael je predložio pojašnjenja.

Hamas je odbacio zahtjeve Izraela, koji uključuju trajno vojno prisustvo duž granice sa Egiptom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније