Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 08. 2024. 10:06 >> 10:16
Čitaj mi:

RAZGOVORU O PREKIDU VATRE

Pojačavaju se diplomatska nastojanja da se spriječi širenje rata u Gazi na region

Diplomatska nastojanja da se spriječi širenje rata u Gazi u širi regionalni sukob pojačaće se danas zajedničkom posjetom britanskog i francuskog ministra spoljnih poslova Izraelu dok se očekuje da se razgovori u Kataru o prekidu vatre nastave drugi dan zaredom.

To se dešava u vrijeme kada je broj palestinskih žrtava u Gazi premašio 40.000, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja i kada se strahuje da će Iran i ekstremisti Hezbolaha u Libanu napasti Izrael u znak osvete za ubistva svojih vođa.

"Ovo je opasan trenutak za Bliski istok. Rizik da se situacija otme kontroli raste. Svaki iranski napad imao bi razorne posljedice po region", izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami.

Lami i ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne će se, kako se očekuje, zajednički sastati sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom i ministrom za strateške poslove Ronom Dermerom.

"Nikada nije kasno za mir. Moramo po svaku cijenu izbjeći regionalni rat koji bi imao užasne posljedice", rekao je Sežurne.

Međunarodni posrednici vjeruju da bi najveću nadu za smirivanje napetosti ulio sporazum između Izraela i Hamasa da se zaustavi borba i osigura oslobađanje izraelskih talaca.

SAD, Katar i Egipat počeli su novu rundu razgovora u četvrtak sastankom s izraelskom delegacijom u Dohi, katarskom glavnom gradu. Hamas nije direktno učestvovao u jučerašnjim razgovorima.

Izrael i Hamas se međusobno optužuju da dodaju nove zahtjeve na raniji predlog koji ima podršku SAD i međunarodne zajednice i na koji je ta palestinska islamistička organizacija pristala u principu.

Portparol Nacionalnog Savjeta za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi je razgovore označio važnim korakom.

On je ocijenio da predstoji još puno rada zbog složenosti sporazuma i dodao da se posrednici fokusiraju na njegovu primjenu. Anonimni američki zvaničnik je sinoć razgovore označio konstruktivnim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније