Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ FoNet ]

14. 08. 2024. 17:55 >> 17:55
Čitaj mi:

najavljeni za četvrtak

Hamas neće učestvovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Palestinska islamistička grupa Hamas saopštila je da neće učestvovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koja je najavljena za četvrtak u Kataru, što je razvijalo nade da bi moglo doći do obuzdavanja iranskog plana o napadu na Izrael, javlja Rojters.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da očekuju da će indirektni razgovori o prekidu vatre biti održani u četvrtak u Dohi kako je planirano, te da je sporazum o tom pitanju moguć.

Više iranskih zvaničnika poručilo je da bi samo sporazum o prekidu vatre u Gazi mogao da bude razlog da Iran odustane od direktne odmazde Izraelu zbog nedavnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Izraelska vlada najavila je da će poslati delegaciju na razgovore, ali je Hamas zatražio izvodljiv plan za implementaciju predloga koji je već prihvatio, a ne dalje razgovore.

„Hamas je posvećen predlogu koji je predstavio 2. jula, koji je zasnovan na rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i govoru (američkog predsjednika Džozefa) Bajdena, i spreman je da odmah počne diskusiju o mehanizmu njegove primjene“, rekao je Rojtersu visoki zvaničnih Hamasa Sami Abu Zuhri.

„Odlazak na nove razgovore omogućio bi okupatorima da postave nove uslove i iskoriste pregovore da počine nove masakre“, dodao je Zuhri.

Intenzivni sukobi u Gazi u međuvremenu su nastavljeni, a prema navodima stanovnika Kan Junisa, izraelske snage raznijele su njihove kuće i pojačale tenkovsku paljbu na istočne djelove centra tog grada.

Izrael je naveo da je odgovorio na Hamasovo raketiranje Tel Aviva, navodeći da je u protekla 24 časa targetirao oko 40 vojnih meta Hamasa, uključujući u centralnoj Gai, Kan Junisu i Rafi.

Prema navodima palestinskih zdravstvenih vlasti, u izraelskim napadima ubijeno je danas najmanje 14 osoba.

Prema dosadašnjim saopštenjima, Hamas želi sporazum o prekidu sukoba i povlačenju izraelskih snaga iz gaze kao preduslov za oslobađanje talaca, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponavlja da će pristati samo na pauzu u ratovanju koja bi omogućila oslobađanje što većeg broja talasa. Više puta je ponovio da rat može biti okončan samo kada Hamas bude uništen.

U napadima izraelskih snaga ubijeno je oko 40.000 palestinskih civila.

Izrael tvrdi da je izgubio više od 300 vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније