Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Mina ]

14. 08. 2024. 14:41 >> 14:41
Čitaj mi:

SJUTRA U KATARU

Hamas ne ide na pregovore o miru u Gazi

Palestinska grupa Hamas saopštila je da neće učestvovati u novoj rundi pregovora o miru u Gazi, zakazanoj za sjutra u Kataru.

Rojters prenosi da to smanjuje nade za prekid vatre koji bi, prema iranskim izvorima, mogao da spriječi napad Irana na Izrael.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da očekuju da će indirektni razgovori biti održani kako je planirano, sjutra u katarskoj prijestonici Dohi, kao i da je sporazum o prekidu vatre još moguć.

Međutim, Aksios /Axios/ je izvijestio da je američki državni sekretar Entoni Blinken odložio putovanje na Bliski istok, koje je trebalo da počne u utorak.

Tri visoka iranska zvaničnika poručila su da bi samo dogovor o prekidu vatre u Gazi spriječio Iran da se direktno osveti Izraelu zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Izraelska vlada saopštila je da će poslati delegaciju na pregovore u četrtak, ali Hamas, palestinska militantna grupa koja kontroliše Gazu, zatražila je izvodljiv plan za sprovođenje predloga koji je već prihvatila, umjesto novih pregovora.

Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, kazao je Rojtersu da je Hamas posvećen predlogu koji mu je predstavljen 2. jula, a koji se zasniva na rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i govoru američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

On je poručio da je pokret spreman odmah da započne razgovore o mehanizmu za implementaciju tog predloga.

"Odlazak na nove pregovore omogućava okupatoru da nametne nove uslove i koristi lavirint pregovora da bi još više sprovodio masakr", rekao je zvaničnik Hamasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније