Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

14. 08. 2024. 18:06 >> 18:05
Čitaj mi:

"pauel tribjun"

Novinar u Vajomingu koristio vještačku inteligenciju za izmišljanje izjava i članaka

Citati izjava guvernera američke države Vajoming i lokalnog tužioca u konkurentskom listu izgledali su čudno reporteru tamošnjeg "Pauel Tribjuna" Si Džeju Bejkeru, a neke od rečenica u tim tekstovima su izgledale kao da ih je napisao robot.

Ali njegova tvrdnja da je reporter konkurentske novinske kuće koristio "Generativnu vještačku inteligenciju" (AI) da bi pisao članke pojavila se tek 26. juna s člankom konkurenta da je jedan mesni komičar izabran za predvodnika lokalne parade jahača koja će, kako je pisalo, "biti nezaboravna proslava američke nezavisnosti koju će prevoditi jedna od najomiljenijih ličnosti".

Bilo je jasno da je Aron Pelčar, novinar konkurentskog "Kodi Enterprajza" koristio AI za novinarske namjene koji "osigurava da se mehanički u tekstu prvo iznesu najkritičnije informacije što olakšava čitaocima da brzo shvate o čemu se radi".

Bejker koji je reporter više od 15 godina, sastao se tada sa Aronom Pelčarom koji je kao 40-godišnjak bio novajlija u novinarstvu i koji mu je, kaže Bejker, priznao da je koristio vještačku inteligenciju i da je već podnio otkaz u "Enterprajzu".

Izdavač i glavni urednik kompanije "Enterprajz" koju je 1899. godine osnovao znameniti Bufalo Bil Kodi, potom su se izvinili i obećali da će preduzeti korake da se to nikada ne ponovi. U uvodniku objavljenom u ponedjeljak, glavni urednik Kris Bejkon je rekao da nije primjetio rad vještačke inteligencije i lažne citate, i ukazao da je ipak na njemu sva odgovornost što je to objavljeno.

Izvinio se što je "bilo dopušteno da AI riječi koje nijesu izgovorene dodaje u članke".

Novinari su svoje karijere kvarili izmišljanjem izjava i činjenica i mnogo prije no što se pojavila vještačka inteligencija. Ali ovaj najnoviji skandal ilustruje potencijalne zamke i opasnosti koje vještačka inteligencija predstavlja za mnoge djelatnosti, uključujući novinarstvo. "Čet-botovi" mogu da poslije samo nekoliko zahtjeva koji im se postave o tome kakav članak da "napišu", proizvedu sasvim lažne, a ipak donekle uvjerljive novinske napise.

AI je našao ulogu u novinarstvu, uključujući i automatizaciju određenih zadataka. Neke redakcije, uključujući Asošijeted pres, koriste vještačku inteligenciju da oslobode novinare tehnilčkog posla, ali većini osoblja AP-a nije dozvoljeno da koristi "Generativnu vještačku inteligenciju" za kreiranje sadržaja za objavljivanje.

AP koristi tehnologiju za pomoć u člancima o finansijskim izvještajima od 2014. godine, a odnedavno i za neke vijesti o sportskim rezultatima. AP eksperimentiše sa AI alatom i za prevođenje nekih članaka sa engleskog na španski. Na kraju svake takve priče nalazi se bilješka koja objašnjava da je ta tehnologija primijenjena pri njenom nastanku.

Pokazalo se važnim da se otvoreno kaže kako se i kada koristi AI. Časopis "Sports Illustrated" je prošle godine kritikovan zbog objavljivanja onlajn recenzija proizvoda generisanih vještačkom inteligencijom za koje je predstavljeno da su ih napisali novinari koji zapravo ne postoje. Pošto je to objavljeno, časopis je rekao da otpušta kompaniju koja je proizvodila članke za njegovu veb-stranicu, ali je taj slučaj narušio reputaciju te nekada moćne publikacije.

U svojoj priči za "Pauel Tribjun" koja je objavila vijesti o Pelčarovoj upotrebi vještačke inteligencije u člancima, Bejker je napisao da je imao neprijatan, ali iskren razgovor s njim, da je Pelčar obećao da će se izviniti, ali je tvrdio da to što je radio ne bi trebalo da se odraze na njegov položaj u "Kody Enterprajzu".

"Enterprajz" je obavio reviziju svih članaka koje je Pelčar napisao za te novine tokom dva mjeseca koliko je tamo radio. Otkrili su sedam članaka s citatima "izjava" šest osoba koje je generisala vještačka inteligencija, a revizija se nastavlja.

"To su veoma uvjerljivi citati", rekao je glavni urednik Kris Bejkon, napominjući da su ljudi kojima su pripisani citati, rekli da oni izgledaju kao nešto što bi oni rekli, ali da nikada nijesu razgovarali sa Pelčarom.

Novinar Si Džej Bejker koji je to otkrio i koji redovno čita "Enterprajz" jer je to konkurent, rekao je za AP da je stalna kombinacija istih fraza i citata u Pelčarovim člancima izazvala njegove sumnje.

Tako Pelčarov članak o jednom oružanom napadu u Nacionalnom parku Jelouston sadrži rečenicu: "Ovaj slučaj služi kao oštar podsjetnik na nepredvidivu prirodu ljudskog ponašanja, čak i u najsmirenijim okruženjima".

Bejker je rekao da ta rečenica zvuči kao rezime kakve na kraju često generiše "čet-bot", kao neku vrstu "životne lekcije", pouke.

Drugi članak, o osudi za krivolov, sadržao je citate navodnih zvaničnika i tužioca koji su izgledali kao da potiču iz saopštenja, rekao je Bejker. Međutim, nije bilo saopštenja, a te službe nijesu znale odakle su ti citati, rekao je on.

Dva od ispitivanih članaka sadržala su lažne citate "izjave" guvernera Vajominga Marka Gordona za koje je njegovo osoblje saznalo tek kada ih je Bejker pozvao istražujući to.

U jednom od tih slučajeva Pelčar je napisao izjavu guvernera koja je u potpunosti izmišljena, rekao je u mejlu Majkl Perlman, portparol guvernera. U drugom slučaju, Pelčar je izmislio dio citata, a zatim ga kombinovao sa dijelom zvaničnog saopštenja.

Najočiglednija primjena generisana vještačkom inteligencijom pojavila se u članku o jednom lokalnom komičaru koji se završava tehničkim objašnjenjem "obrnute piramide" - osnovnog pristupa pisanju udarne vijesti.

Nije teško kreirati AI članke: korisnici mogu da u aplikaciju programa vještačke inteligencije upišu da se desilo neko krivično djelo i da traže od programa da napiše članak o tome, uključujući dodavanje citata iz izjava zvaničnika, rekao je Aleks Mahadevan, direktor projekta digitalne medijske pismenosti na Institutu Pointer, eminentnom istraživačkom centru za novinarstvo.

"Ovi generativni AI čat-botovi su programirani da vam daju odgovor, bez obzira da li je taj odgovor potpuno smeće ili nije", rekao je Mahadevan.

Megan Barton, izdavačica "Kodi Enterprajza", napisala je uvodnik u kojem je AI nazvala "novim, naprednim oblikom plagijata... To je ružan dio posla. Ali, ova kompanija koja je spremna da ispravi te greške je ugledna".

Barton je napisao da su te novine naučile lekciju: da imaju sistem za prepoznavanje priča generisanih vještačkom inteligencijom i da će "poduže razgovarati s novinarima o tome da nijesu prihvatljive priče generisane vještačkom inteligencijom".

"Enterprajz" nije imao pravila o upotrebi vještačke inteligencije, dijelom zato što je izgledalo očigledno da novinari ne bi trebalo da je koriste za pisanje, rekao je glavni urednik Bejkon.

Institut Pointer ima šablon na osnovu kojeg novinske kuće mogu da naprave pravilnike o svojoj politici prema korišćenju vještačke inteligencije i Bejkon planira da sastavi za svoj list i objavi ga već ove nedjelje.

"To će biti tema razgovora prije zapošljavanja bilo koga", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније