Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ euronews.rs/reuters ]

14. 08. 2024. 20:20 >> 20:20
Čitaj mi:

SZO proglasila

Epidemija virusa majmunskih boginja globalna vanredna situacija

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je danas "mpok" globalnom vanrednom situacijom za javno zdravlje po drugi put u dvije godine, nakon izbijanja virusne infekcije u Demokratskoj Republici Kongo koja se proširila na susjedne zemlje.

"Mpok" se može širiti bliskim kontaktom. Obično je blag, u rijetkim slučajevima je fatalan.

Nezavisni eksperti koje je imenovala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) održali su virtuelni sastanak kako bi odlučili da li epidemija virusa "mpoks", izazivača takozvanih majmunskih boginja u Africi predstavlja globalnu vanrednu situaciju.

Komitet eksperata je dao svoje mišljenje generalnom direktoru SZO Tedrosu Gebrejesusu da li "mpoks" predstavlja vanrednu zdravstvenu situaciju na međunarodnom nivou, kao i kakve preporuke treba dati da bi se spriječilo širenje virusa, prenosi Politico.

Virus majmunskih boginja predstavlja virusnu infekciju koja je tipična za djelove Afrike i širi se putem kontakta sa zaraženim životinjama kao i među članovima porodice, a karakterišu je visoka groznica, i pojava gnojih plikova.

Proizvođači vakcina sada mogu da se prijave kod SZO za dobijanje vanredne licence što će omogućiti međunarodnim organizacijama, kao što su UNICEF i Gavi alijansa za vakcine, da nabave i distribuiraju doze, potvrdile su UN prije nekoliko dana.

Kompanija Bavarian Nordik u junu je poslala 15.000 doza vakcine u Demokratsku Republiku Kongo gde je prijavljen najveći broj slučajeva.

Afrički Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti pozvali su na globalnu solidarnost, ističući da je regionu potrebno 10 miliona doza, ali da im je trenutno dostupno samo 200.000.

Virus je ove godine do sada prijavljen u najmanje 13 afričkih zemalja. Četiri zemlje, Burundi, Kenija, Ruanda i Uganda, registrovale su virus po prvi put.

Zabrinutost je porasla nakon što se proteklih nedjelja novi, smrtonosniji soj virusa proširio iz Demokratske Republike Kongo na susjedne zemlje.

Do sada je od početka godine umrlo 517 ljudi, a potvrđen je 17.541 slučaj virusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније