Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Aleksandra Jovančević, TVCG

14. 08. 2024. 20:01 >> 20:00
1

rijeka zagađena

Dugogodišnji problem zagađenja Bojane eskalirao u špicu sezone, potrebna hitna reakcija

Nakon alarma da je Bojana zagađena probudili su se svi. Dugogodišnji problem eskalirao je u špicu sezone, i ponovo pozvao na reakciju.

Milan Gazdić iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže da su izašli na teren i konstatovali stanje.

"Već godinama se dešava da se iz hemijske fabrike koja se nalazi na teritoriji Albanije izlivaju otpadne vode i kanalizacija u Bojanu i dovodi do nesagledivih posledica po rijeku Bojanu. Pokrenućemo postupak procjena štete u životnoj sredini i neposredna opasnost po štetu u zivotnoj sredini", smatra Gazdić.

U opasnosti su ekosistem, ali i ljudi. Zato i preporuka da se niko ne kupa u Bojani. Ljubitelji prirode opominju da je odnos dvije države prema zajedničkom prirodnom dobru nedopustiv.

Novinar Mustafa Canka ističe da čovjek zanijemi ako zna u kojem se periodu godine nalazimo.

"Sezona se odvija, ali što jeste pokazatelj ovog incidenta jeste da nema komunikacije dvije države a to je najgore. Imamo međudržavni sporazum o regulisanju korita Bojane ,o uprvaljanju vodenim sistemima koji su zajednički", navodi Canka.

Ekolog Vuk Iković upozorava da ako upecamo ribu nakon mjesec, dva ili godinu, poješćemo ono što smo mi ispustili u tu rijeku.

A rijeka je zajednička. I albanska i crnogorska, ali ovih dana ničija, jer je teško utvrditi ko je nadležan za koji dio njenog očuvanja.

Predsjednik Opštinske Ulcinj Genci Nimanbegu naglašava da je mjerenje kvaliteta vode nadležnost JP Morsko dobro.

"Kontakti ili zaštita ekologije i okoliša ili upravljanje vodama je pod posebnom upravom. Vidjećemo kako doći do informacija šta se dešava - treba se vrsiti analiza vode da vidimo koliko je to opasno", ističe Nimanbegu. 

Gazdić poručuje da daju sve od sebe, i dodaje da je potrebno shvatiti da Agencija nije jedina institucija u lancu koja treba da se angažuje kako bi se riješila ova pitanja.

"Ovdje je riječ o prekograničnom problemu. Rezultata će biti narendih nekoliko dana pa ćemo obavijestiti građane", ističe Gazdić.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja nam je potvrdio da oni nijesu uzorkovali vodu iz Bojane. Iz Morskog dobra nijesmo dobili odgovor. Dilema je mnogo, ali je jasno da problem nije od juče.

"U Bojanu se izlivaju fekalije iz Crne Gore kao i sa albanske strane. Ako želimo stvarno da unapirijdmo Bojanu onda na vlastitom primjeru treba da pokažemo", ističe Iković.

Za početak novi ministar ekologije uputio je dopis albanskim kolegama, jer je ključ spašavanja Bojane da se konačno problemu otvoreno pogleda u oči.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније