Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

14. 08. 2024. 17:50 >> 17:51
Čitaj mi:

sjutra u dohi

Očekuje se početak nove runde pregovora o prekidu vatre u Gazi

Međunarodni posrednici se nadaju se da će sjutra, u četvrtak, ponovo pokrenuti pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze da bi se konačno sklopio sporazum tih dviju strana.

Šanse da se to postigne su međutim male, konstatuje Asošijeted pres.

Novi razgovori trebalo bi da počnu sjutra u glavnom gradu Katara, Dohi, a predlog sporazuma kojeg podržava međunarodna zajednica, Izrael i palestinski Hamas razmatraju već više od dva mjeseca.

U indirektnim pregovorima za to vrijeme nije bilo napretka i neslaganja i dalje ima.

Novo postavljani uslovi su iskomplikovali taj process. I Hamas bi tek trebalo da kaže otvoreno da li će doći na novu rundu pregovora.

Danas je rečeno da neće zbog čega su opale nade u postizanje sporazuma, za kojeg su iranski izvori rekli da bi mogao da odgodi napad Irana na Izrael.

SAD su saopštile da očekuju da se indirektni razgovori održe kao što je planirano i da je sporazum još moguć.

Sporazum bi doprinio, kako se vjeruje, stišavanju desetomjesečnog rata u Gazi i oslobađanju preostalih 110 talaca zatočenih na toj palestinskoj teritoriji.

Rat u Gazi se nastavlja, taoci pate u zatočeništvu i pojačana je bojazan od sveopšteg regionalnog rata, uključujući Iran i jednog od njegovih regionalnih saveznika, libanski Hezbolah.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je 31. maja predstavio detaljni predlog o prekidu vatre za koji je rekao da je izraelski i nazvao ga "mapom puta" za trajno primirje i slobodu talaca.

To je bio početak najvećih američkih napora da se okonča rat izazvan napadima palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Prvobitni predlog ima tri faze sprovođenja.

Prva faza bi trajala šest nedjelja tokom kojih bi prekid vatre bio potpun, a izraelske snage bi se povukle iz svih gusto naseljenih područja Gaze i oslobodio bi se dio talaca. To bi bile žene, stariji i ranjeni, u zamjenu za stotine Palestinaca koji su sada u izraelskim zatvorima. Palestinski civili bi mogli da se vrate svojim domovima i humanitarna pomoć bi se povećala.

Tokom šest nedjelja prekida vatre dvije strane bi pregovarale o sporazumu o drugoj fazi: oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muškarce vojnike i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze. Privremeni prekid vatre bi postao stalan.

U trećoj fazi bi se pokrenula velika obnova ratom razorene Gaze koja će, kako se procjenjuje, trajati decenijama.

I mada je Bajden zdušno podržao predlog sporazuma, nije bilo napretka, a zaraćene strane su se proteklih nedjelja još više udaljile jedna od druge.

Izrael se brine da bi početna faza mogla da se produži dokle god traju pregovori o drugoj fazi i čini se da strahuje da bi Hamas mogao da bez rezultata beskonačno odugovlači pregovore.

Hamas je izgleda zabrinut da će Izrael obnoviti rat kada se najugroženiji taoci vrate što je i odraz najnovijih izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael bi takođe mogao da tokom te faze pregovora postavi nove zahteve koji nijesu dio prvobitnog predloga i koji bi mogli da budu neprihvatljivi za Hamas, pa da obnovi rat ako ih ta organizacija odbije.

U proteklim nedjeljama Izrael je iznio dodatne zahtjeve, rekla su dva egipatska zvaničnika bliska pregovorima.

Netanjahuov kabinet je to juče porekao i dodatne uslove nazvao "osnovnim razjašnjenjima". Takođe je rečeno da je Hamas iznio 29 dopuna, ali nije rečeno kojih.

Egipatski zvaničnici kažu da Izrael teži da zadrži kontrolu nad dijelom teritorije uz granicu Egipta sa Gazom takozvanim Koridorom Filadelfija.

Izrael smatra da Hamas koristi to područje za krijumčarenje oružja kroz podzemne tunele što Egipat poriče.

Izraelska vojska takođe želi da zadrži snage duž rute istok-zapad koja dijeli Gazu tako da može da spriječi premještanje ekstremista na sjever te teritorije.

Hamas je to odbio, rekavši da će se tako spriječiti povratak Palestinaca kućama.

Egipatski zvaničnici i Netanjahuov kabinet su rekli da Izrael želi i da odlučuje o tome koji bi Palestinci bili oslobođeni iz njegovih zatvora, a Hamas to odbija.

Izrael traži i spisak živih talaca što Hamas takođe odbija.

Udarac za pregovore je i nedavno ubistvo političkog vođe Hamasa dok je bio u Teheranu, za koje je okrivljen Izrael, ali on to nije ni potvrdio ni porekao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније