Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džejms Ficdžerald - BBC, reporter iz Pariza  [ BBC ]

14. 08. 2024. 18:32   >>  21:17

Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028: Sve što treba da znate o narednim Olimpijskim igrama

Za četiri godine u biće uvedene nove discipline, neki sportovi će se vratiti na olimpijsku scenu, svet će dobiti nove zvezde, a sve će se odvijati u Los Anđelesu, treći put u istoriji Igara.

Američke navijačice
BBC
Amerikanci u Parizu se nadaju da će tokom sledećih Igara do izražaja doći glamur Holivuda

Sva sportska nadmetanja na Olimpijskim igrama u Parizu su završena, a čuvena bela zastava sa pet isprepletanih olimpijskih krugova predata je Los Anđelesu, domaćinu Igara 2028. godine.

Amerikanci koji su doputovali u Pariz da gledaju ovogodišnje Igre rekli su za BBC da polažu velike nade u Los Anđeles.

Stanovnica Los Anđelesa Marisa je uverena da će najveći sportski događaj na svetu biti na odgovarajući način začinjen „holivudskim glamurom".

Ali priznaje da je Pariz postavio veoma visoke standarde.

Drugi Amerikanci koji su govorili za BBC su zabrinuti da Los Anđeles neće moći da parira sjajnom javnom prevozu u Francuskoj.

Pošto je počelo odbrojavanje do Igara u Los Anđelesu, evo šta do sada znamo o narednim Letnjim olimpijskim igrama u gradu u državi Kaliforniji, u Sjedinjenim Državama (SAD), koji će takođe prvi put domaćin i Paraolimpijskim igrama.

Kada i gde će se održati Igre

Memorijal koloseum u Los Anđelesu
Getty Images
Atletska takmičenja održaće se na stadionu Memorijal koloseumu u Los Anđelesu, kao i 1984. i 1932. godine

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Los Anđelesu održaće se 14. jula 2028. godine, a ceremonija zatvaranja nešto više od dve nedelje kasnije, 30. jula.

Paraolimpijske igre biće otvorene 15. avgusta i zatvorene 27. avgusta.

Takmičari će se nadmetati u više od 50 olimpijskih i paraolimpijskih sportova u više od 800 disciplina i kategorija.

Los Anđeles će 2028. godine biti treći put domaćin Olimpijskih igara, a organizatori - koji žele da naglase njihovu posvećenost održivosti - rekli su da neće biti potrebna izgradnja novih, trajnih objekata za najveći skup sportista na planeti.

Umesto toga, za Igre će biti opredeljene desetine postojećih objekata, među kojima su stadioni fudbalskog kluba Los Anđeles galaksija i Memorial koloseum, na kome će se održavati tekmičenja u atletici kao i prethodna dva puta kada je Los Anđeles bio domaćin Olimpijskih igara.

U gradu koji je poznat po obali sa palmama, očekuje se da se odbojka na pesku igra na stvarnoj plaži, što ove godine nije bilo moguće u Parizu.

Ali neki objekti će morati da se prilagode.

Na primer, stadion SoFi u Inglvudu, predgrađu Los Anđelesa, kako je za sada poznato, biće preuređen za plivačka takmičenja, a dogradiće se odgovarajući olimpijski bazen.

Studentski domovi na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu biće tokom leta pretvoreni u Olimpijsko selo i tu će se obezbediti objekti za treniranje.

U pogledu održivosti, ostaje da se vidi da li će Los Anđeles moći da organizuje Igre „bez automobila" kako je obećano nakon pobede u trci za domaćina 2017. godine.

Veliki izazov za organizatore biće kako obezbediti javni prevoz za hiljade navijača koje veliki kalifornijski očekuje da ugosti tokom Igara.

Kako se odustalo od planova za veliko proširenje železničke mreže, orgnaizatori trenutno razmatraju da Igre bez automobila omoguće uvođenjem autobuskih linija, piše dnevnik Los Anđeles tajms.

To neće biti jeftin poduhvat.

Prema poslednjim predviđanjima, sama organizacija Igara koštaće skoro sedam milijardi dolara, bez troškova unapređenja prevoza.

Koji sportove ćemo gledati u Los Anđelesu, a koje nećemo

Sportsko penjanje
Getty Images
Takmičenje u sportskom penjanju biće prvi put održano na Paraolimpijskim igrama 2028. godine

Pored poznatijih olimpijskih sportova, Igre u Los Anđelesu oživeće neke discipline koje nisu viđene neko vreme, a uvešće i neke nove.

Kriket će se igrati na Olimpijskim igrama prvi put od 1900. godine, i to u formatu T20 - najkraćoj formi kriketa.

Lakros se takođe vraća na Igre.

Iako je jedan od najstarijih sportova u Severnoj Americi, lakros nije bio olimpijska disciplina više od veka.

Na Igrama 2028. godine igraće se novi format, u kom je cilj šestočlanih timova da postignu pogodak gumenom loptom koristeći štap za lakros, koji na vrhu ima pričvršćenu mrežicu za hvatanje i dodavanje loptice i udarac na gol.

Bejzbolisoftbol, slični ekipni sportovi u kojima se lopta udara palicom i koje igraju i muškarci i žene, biće ponovo uvršteni u olimpijkse discipline, nakon Pariza gde se nisu igrali.

Skvoš, igra reketom dugačke drške i lopticom, trebalo bi da bude novi sport na Olimpijskim igrama 2028. nakon godina zalaganja ljubitelja ove igre.

Fleg fudbal će se takođe igrati prvi put na Olimpijskim igrama.

U ovoj verziji američkog fudbala, koju na manjem terenu igraju timovi od četiri do 11 igrača, nije dozvoljen kontakt, a napadač se zaustavlja skidanjem zastavice zakačene oko struka.

Biće uvedena i nova paraolimpijska disciplina sportsko penjanje, u kojoj takmičari u različitim kategorijama treba da se popnu uz stenu visoku 15 metara uz pomoć hvataljki za ruke.

Neke druge relativno nove olimpijske sportove, među kojima su surfovanje i skejtbording gledaćemo i u Los Anđelesu.

Ali takmičenja u brejkingu, koji je prvi put uveden na Igrama u Parizu, neće se održati 2028. godine - na razočaranje mnogih s obzirom da je ova vrsta uličnog plesa nastala upravo u SAD-u.

Ko će biti sportske zvezde u Los Anđelesu

Leon Maršan
Getty Images
Francuz Leon Maršan bio je senzacija u bazenu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu

Možemo očekivati da u Los Anđelesu vidimo i neka od najvećih zvezda Igara u Parizu 2024. godine.

Britanka Keli Hodžkinson je osvojila zlato na 800 metara u Francuskoj.

Na sledećim Olimpijskim igrama imaće 26 godina, što znači da će još uvek biti u punoj snazi.

Jedna od zvezda koje su izrodile ovogodišnje Igre je francuski plivač Leon Maršan, koga je pariska publika zdušno bodrila do četiri zlatne medalje uz povike „Ale!" kad god bi mu glava izronila iznad vode.

Maršan će 2028. takođe imati 26 godina i očekuje se da u Los Anđelesu brani zlatne medalje osvojene u Parizu.

Većina skejtbordera koji su nastupali u Parizu nadmetaće se 2028. godine, posebno imajući u vidu njihovo godište - recimo Kineskinja Dženg Haohao ima samo 11, a Skaj Braun 16 godina.

Braun, osvajačica bronzane medalje na Igrama u Tokiju i Parizu, imaće samo 20 godina u Los Anđelesu - a pitanje će biti da li će se takmičiti u skejtbordinu, ili će se za četiri godine nadmetati u surfovanju.

Međutim, manje je izvesno učešće drugih svetskih zvezda.

Američka gimnastičarka Simon Bajls, verovatno najprepoznatljivije lice Igara u Parizu, imaće 31 godinu.

Kako se neke gimnastičarke takmiče i u 30-im godinama, i megazvezda Bajls bi mogla da poželi na nastupi pred domaćom publikom i doda još koje odličje riznici u kojoj već ima 11 olimpijskih medalja.

Novi olimpijski šampion na 100 metara, Amerikanac Noa Lajls, takođe će imati 31 godinu 2028. - ali bi i dalje trebalo da bude u formi i spreman da proba da ponovi uspeh sunarodnika Karla Luisa odbranom zlata u najpopularnijoj olimpijskoj disciplini.

A promena će možda biti u timu Velike Britanije.

Plivač Adam Piti je nagovestio da su njegove poslednje Igre bile u Parizu, a skakač u vodu Tom Dejli, koji se već bio penzionisao, se na nagovor sina pojavio na Igrama u Parizu i osvojio srebro.

Međutim, britanska veslačica Helen Glover nije isključila mogućnost da nastupi i na njenim četvrtim Igrama i pokuša da osvoji četvrtu medalju u Los Anđelesu, kada će imati 42 godine.

Šta se u međuvremenu događa u Los Anđelesu

Saobraćajna gužva u Los Anđelesu
Getty Images
Organizovanje Igara „bez automobila" biće jedan od najvećih izazova za domaćina

Kristal Hejs i Sem Grenvil,

izveštavaju iz Los Anđelesa

Tokom pauze za ručak, navijači su se okupili u sportskom baru u Los Anđelesu da gledaju utakmicu američke ženske košarkaške reprezentacije na Igrama u Parizu.

Izlazak američkih košarkašica na teren ispraćen je glasnim klicanjem.

Za samo četiri godine, mnoga od olimpijskih takmičenja održavaće se samo nekoliko kilometara dalje od ovog bara.

Međutim, uzbuđenje koje ovde vlada je pomešano sa zabrinutošću - i određenim strahom.

Grad ima iskustvo organizovanja velikih događaja, od dodele Oskara do Superboula, finalne utakmice Nacionalne fudbalske lige (NFL), ali takođe dobro zna i koje su loše strane velikih manifestacija.

Los Anđeles je takođe poznat po ogromnim gužvama u saobraćaju, a na javni gradski prevoz žale se i stanovnici i turisti.

U vreme podnošenja kandidature, stanovnici Los Anđelesa su se ponadali da će Igre naterati gradske vlasti da ispune obećanja u vezi sa unapređenjem javnog prevoza, ali su se razočarali kada su vlasti odustale od planova za proširenje železničke mreže i odlukom da se umesto toga uvedu autobuske linije.

To ne izgleda obećavajuće ni za milione turista koji obično posećuju gradove domaćine tokom Olimpijskih igara.

„Ionake su gužve svakog dan", kaže Kori dok uživa u hamburgeru u baru.

„A onda će dovesti ovde ljude koji ne poznaju grad, ne znaju kuda idu…".

Takođe, Los Anđeles je među gradovima u SAD-u gde živi najveći broj beskućnika.

Eliša za BBC kaže da se „nada" da bi Igre 2028. mogle da pomognu da se konačno nađe dugoročno rešenje za problem beskućnika u gradu.

Igre će promovisati živopisnu obalu Los Anđelesa i legendarni holivudski znak na brdu iznad grada, ali metropola Zapadne obale SAD-a ne može da se pohvali raskošnim istorijskim nasleeđem koje ima Pariz.

Međutim, iako Los Anđeles možda ne nudi kultna mesta kao što su Ajfelova kula ili Versajski dvorac, grad ima svoje čari, naglašava Eliša.

„Nije Pariz, ali Los Anđeles ima Holivud - a u Holivudu je sve moguće".


Pogledajte i ovu priču:


Šta se dešavalo u Los Anđelesu 1984. i 1932. godine

Ceremonija otvaranja održaće se na stadionu Memorial koloseumu kao i 1984. godine
Getty Images
Ceremonija otvaranja održaće se na stadionu Memorial koloseumu kao i 1984. godine

Los Anđeles je poslednji put bio domaćin Olimpijskih igara 1984. godine.

Tada je Prins bio na vrhu američke pop-liste hitova Bilbord hot 100, a kako su održane u doba Hladnog rata, Igre je bojkotovao Sovjetski Savez zbog komercijalizacije sporta i bezbednosnih razloga.

Velika Britanija je osvojila pet zlatnih medalja.

Među šampionima su bili desetobojac Dejli Tompson, bacačica koplja Tesa Sanderson, mladi veslač Stiv Redgrejv, i trkač na 1.500 metara Sebastijan Kou, koji je kasnije bio potpredsednik, a sada i predsednik Svetske atletike (nekadašnja Međunarodna asocijacija atletskih federacija).

Sebastijan Kou na Igrama 1984. godine
Getty Images
Sebastijan Kou, koji je bio na čelu Organizacionog odbora Igara u Londonu 2012. godine, bio je jedan od osvajača zlatne medalje za Veliku Britaniju na Igrama 1984. godine
Karl Luis
Getty Images
Ameirkanac Karl Luis bio je zvezda Igara 1984. godine

Međutim, neprikosnovena sportska zvezda Igara u Los Anđelesu 1984. bio je domaći atletičar Karl Luis, koji je osvojio zlato na 100 i 200 metara, u skoku udalj, i štafeti 4 puta 100 metara.

SAD su bile ubedljivo prve po broju osvojenih medalja i Kina im nije bila takmac kao što je danas.

Jedan od brojnih istorijskih trenutaka Igara 1984. godine bio je prvi olipmijski maraton za žene.

Te godine, domaćini Paraolimpijskih igara bili su gradić Stouk Mendevil u Engleskoj i Njujork - što je bio poslednji put da grad domaćin Olimpijskih nije istovremeno i domaćin Paraolimpijskih igara.

Pobedničko postolje je prvi put uvedeno na Olimpijskim igrama 1932. godine u Los Anđelesu
Getty Images
Pobedničko postolje je prvi put uvedeno na Olimpijskim igrama 1932. godine u Los Anđelesu

Olimpijske igre 1932. u Los Anđelesu održane su pod velom Velike depresije, u državi Kaliforniji koja je bila mnogo manje izgrađena nego danas.

Nije bilo takmičenja koja odgovaraju današnjim Paraolimpijskim igrama.

Igre su trajale znatno kraće i na njima je učestvovalo manje takmičara nego na prethodnim izdanjima.

Međutim, prema zapisima, bilo je mnogo gledalaca, a ceremoniji otvaranja prisustvovalo je oko 100.000 ljudi.

Na ovim Igrama je uvedeno pobedničko postolje.

Dodatna produkcija i rad na fotografijama: Jazmina Garsija


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније