Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

14. 08. 2024. 20:30 >> 20:31
Čitaj mi:

izvoz simboličan

Obradivo zemljište neiskorišćeno, hrana se uglavnom uvozi

Iako imamo visok stepen obradivog zemljišta po glavi stanovnika već decenijama ne uspijevamo da iskoristimo taj potencijal. I dalje smo dominatno uvozna zemlja, a to potvrđuju i podaci resornog ministarstva.

Tako smo za prvih šest mjeseci ove godine uvezli voća i povrća u vrijednosti od blizu 40 miliona eura, što je ipak za 5 miliona eura manje nego u istom periodu lani. S druge strane, ove godine smo izvezli svega 2,2 miliona eura voća i povrća.

Kada su u pitanju pojedinačne kulture, od povrća najviše uvozimo luk, krompir i paradajz, ove godine preko 8 miliona eura, dok od voća najviše uvozimo banane, citruse i jabuke, u vrijednosti od oko 13 miliona eura.

Kada je u pitanju izvoz, jedino se možemo pohvaliti izvozom malina i naročito pečuraka koje smo za prvih šest mjeseci prošle godine izvezli u vrijednosti od 1,7 miliona eura, odnosno milion eura u istom periodu ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније