Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ CNN ]

16. 08. 2024. 07:56 >> 07:57
1
Čitaj mi:

aetongtarn ŠinavatrA

Ćerka Taksina Šinavatre premijerka Tajlanda

Tajlandski parlament je u petak izglasao Paetongtarn Šinavatru za premijerku te zemlje, čime je još jedan član najpoznatije i najkontroverznije političke dinastije u kraljevstvu dospio na vrh vlasti.

Glasanje je održano dva dana nakon što je Ustavni sud Tajlanda smijenio bivšeg premijera Sreta Tavisina s funkcije, u iznenadnoj odluci koja je dodatno unijela političku nesigurnost u kraljevstvo i izazvala novu zabrinutost zbog erozije demokratskih prava.

Paetongtarn, koja ima 37 godina, dobila je 319 glasova u Donjem domu parlamenta, nakon što je njena stranka Pheu Thai, koja predvodi vladajuću koaliciju, nominovala kao jedinog kandidata za zamjenu Sreta. Još uvijek mora da dobije potvrdu od kralja Maha Vajiralongkorna prije nego što zvanično preuzme dužnost i formira vladu.

Paetongtarn će biti druga žena premijer u Tajlandu, posle svoje tetke Jingluk – i najmlađa osoba koja je ikada obavljala tu funkciju.

Kao politička novajlija, Paetongtarn je bila jedan od tri kandidata za premijera iz stranke Pheu Thai pred nacionalne izbore u maju 2023. godine i dospjela je u međunarodne vijesti kada se porodila samo dvije nedjelje prije glasanja.

Njeno imenovanje predstavlja još jedan obrt u višegodišnjoj sagi koja je potresla već nestabilnu političku scenu Tajlanda.

Paetongtarn je najmlađa ćerka bivšeg premijera Thakšina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Thaksin je jedan od najuticajnijih ličnosti u Tajlandu, čije su ekonomske i populističke politike omogućile izgradnju političke mašinerije koja dominira tajlandskom politikom već dvije decenije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније