Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

16. 08. 2024. 17:07 >> 17:14
Čitaj mi:

PREDLOG MINISTARSTVA

Crnogorskim studentima veće stipendije i studentski krediti

Crnogorskim studentima biće povećane studentske stipendije i krediti.

To je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović.

Taj resor je inicirao izmjene Zakona o visokom obrazovanju s ciljem povećanja kredita i stipendija.

Predlog je, kako navode, dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija.

Predviđeno je da iznos studentske stipendije sa 225 eura bude povećan na 300 eura.

Iznos studentskih kredita čiji je dosadašnji iznos bio u rasponu od 112 do 161 eura iznositi od 150 do 214 eura, za šta su sredstva predviđena rebalansom budžeta.

"Naime, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je uputilo Predlog Izmjena Zakona o visokom obrazovanju u sklopu izmjena seta zakona kojima bi se omogućila implementacija Programa ES2. Predložene izmjene su inicirane radi usaglašenosti Zakona o visokom obrazovanju s propisima kojima se reguliše minimalna zarada u Crnoj Gori, a čije uvećanje je predviđeno navedenim Programom", obrazložili su u saopštenju iz Ministarstva prosvjete. 

Poručili su da su sigurni da će ova mjera, u kombinaciji s naknadom za stručno osposobljavanje omogućiti stvaranje mnogo boljeg ambijenta za naše mlade ljude koji su naš najvredniji resurs.

"Na ovaj način Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore nastavljaju da sprovode set mjera koje se odnose na unapređenje položaja mladih ljudi u našem društvu, u kontinuitetu ih podstičući i motivišući i kreirajući mnogo bolje uslove za njihov život i rad, jer upravo ti mladi ljudi, današnji studenti, predstavljaju ključni resurs daljeg razvoja Crne Gore kao prve naredne članice EU", zaključeno je u saopštenju Ministarstva. 

Podsjetimo, pomenuto Ministarstvo je prije tri dana predložilo povećanje mjesečne nadoknade za stručno osposobljavanje sa 450 na 600 eura mjesečno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније