Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

15. 08. 2024. 22:52 >> 22:53
Čitaj mi:

Bivši američki predsjednik

Tramp traži odgađanje izricanja presude dok ne prođu izbori

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za predsjednika Donald Tramp je zatražio od sudije u slučaju koji se pred njim vodi pred njujorkškim sudom za mito da odloži izricanje presude zakazane za 18. septembar, sugerišući da bi to bilo miješanje u izbore.

U pismu njegovih advokata objavljenom danas traži se odlaganje izricanja presude za neki datum nakon izbora zakazanih za 5. novembar.

Trampovi advokati su napisali da bi odlaganje takođe dalo Trampu vremena da odmjeri sljedeće korake nakon što se očekuje da će sudski sudija 16. septembra donijeti odluku o zahtjevu odbrane da poništi presudu i odbaci slučaj zbog odluke Vrhovnog suda SAD u julu o apsolutnom imunitetu predsjednika SAD.

Odluka Vrhovnog suda o imunitetu sprečava krivično gonjenje bivših predsjednika za službena djela i ograničava tužioce da ukazuju na zvanična djela kao na dokaz da su nezvanične radnje predsjednika bile nezakonite. Trampovi advokati tvrde da u svijetlu presude, porotnici u slučaju tihog novca nisu trebalo da čuju takve dokaze.

„Nema razloga za žurbu“, napisali su Trampovi advokati Tod Blanš i Emil Bov u pismu sudu.

Blanš i Bov su pismo poslali u srijedu nakon što je sudija odbio posljednji zahtjev odbrane da se izuzme iz slučaja.

Blanš i Bov su u pismu ponovili argument odbrane da je sudija u sukobu interesa jer njegova ćerka radi kao politički konsultant demokrata.

Dan izbora je 5. novembar, ali mnoge države dozvoljavaju biračima da glasaju ranije, a neke bi trebalo da počnu proces samo nekoliko dana prije ili poslije Trampovog zakazanog datuma izricanja presude za 18. septembar.

Okružno tužilaštvo Menhetna, koje je vodilo Trampov slučaj, odbilo je da komentariše.

Tramp je u maju osuđen za falsifikovanje poslovne evidencije kako bi prikrio dogovor iz 2016. godine da isplati porno glumicu Stormi Danijels da ćuti o njenom navodnom seksualnom susretu sa njim 2006. godine.

Tužioci su isplatu ocijenili kao dio Trampovog napora da spriječi birači da čuju išta negativno o njemu tokom njegove prve kampanje.

Tramp negira sve navode i tvrdi da su to sve „laži“, a da je slučaj bio politički manevar koji je trebalo da ošteti njegovu trenutnu kampanju za predsjednika. Okružni tužilac Menhetna Alvin Brag je demokrata.

Trampova odbrana je tvrdila da su isplate zaista bile za legalan rad i da su tako ispravno kategorisane.

Za falsifikovanje poslovne evidencije zaprijećena je kazna do četiri godine zatvora. Druge potencijalne kazne uključuju uslovnu kaznu, novčanu kaznu ili uslovni otpust. Tramp je prvi bivši predsjednik osuđen za zločin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније