Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

22. 07. 2024. 12:58 >> 12:57
Čitaj mi:

žele da stignu prije novembra

Stotine migranata pješke krenulo sa juga Meksika za SAD

Stotine migranata iz desetak zemalja krenulo je pješke sa južne granice Meksika, u pokušaju da stignu do granice sa SAD.

Neki od njih rekli su da se nadaju da će stići u SAD prije predsjedničkih izbora koji su u novembru, zbog straha da će ako pobijedi, republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp zatvoriti granicu.

"Izlažemo se riziku da dozvole za prelazak granice budu blokirane", rekao je Migel Salazar, migrant iz Salvadora, koji strahuje da će nova Trampova administracija prestati migrantima da odobrava sastanke na granici SAD i Meksika, preko aplikacije CBP One, koju tražioci azila koriste da legalno uđu u SAD.

Aplikacija funkcioniše samo kada migranti stignu u Meksiko Siti ili sjeverni dio Meksika.

Grupa migranata je krenula juče iz južnog meksičkog grada Siudad Idalgo, koji se nalazi pored rijeke koja je granica Meksika i Gvatemale.

Neki su u Siudad Idalgu nekoliko nedjelja čekali dozvole za putovanje dalje ka sjeveru.

Migranti koji pokušavaju da prođu kroz Meksiko posljednjih godina organizuju se u velike grupe kako bi pokušali da smanje rizik od napada razbojnika ili da ih meksička imigraciona policija zaustavi dok putuju. Međutim ove grupe se uglavnom raziđu već u južnom Meksiku.

Dozvole za putovanje rijetko dobijaju migranti koji ulaze u zemlju bez viza, a imigracioni službenici na kontrolnim punktovima u centralnom i sjevernom Meksiku zadrže hiljade migranata i autobusima ih vraćaju u gradove duboko na jugu zemlje.

Osvaldo Rejna, sa Kube, prešao je iz Gvatemale u Meksiko prije 45 dana i čekao u Siudad Idalgu da se pridruži novoj grupi migranata.
On je kritikovao Trampove nedavne komentare o migrantima koji pokušavaju da "napadnu" Sjedinjenim Državama.

"Mi nijesmo delinkventi. Mi smo vrijedni ljudi koji su napustili zemlju da bi napredovali u životu, jer u domovini patimo od nemaštine", dodao je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније