Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

11. 06. 2024. 15:10 >> 15:34
Čitaj mi:

IOM

Najmanje 49 migranata poginulo kod obale Jemena

Najmanje 49 osoba je poginulo, dok se 140 vode kao nestali, nakon što je brod sa migrantima potonuo u blizini obale Jemena, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije Ujedinjenih nacija (IOM).

Navodi se da je čamac prevozio oko 260 Somalijaca i Etiopljana sa sjeverne obale Somalije na 320 kilometara dugom putu preko Adenskog zaliva, a potonuo je u ponedjeljak kod južne obale Jemena.

Ističe se da da se potraga nastavlja, kao i da je do sada spašena 71 osoba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Među mrtvima je 31 žena i šestoro djece", rekli su iz IOM-a.

Jemen je glavna ruta za migrante iz istočne Afrike i Somalskog poluostrva koji pokušavaju da dođu do država Zaliva radi posla.

Iz IOM-a su u maju saopštili da se, uprkos gotovo deceniju dugom građanskom ratu u Jemenu, broj migranata koji godišnje stižu utrostručio od 2021. do prošle godine, pa je sa 27 hiljada porastao na više od 90 hiljada.

Oni su istakli da se u Jemenu trenutno nalazi oko 380 hiljada migranata.

U aprilu su najmanje 62 osobe poginule u dva brodoloma kod obale Džibutija, dok su pokušavali da dođu do Jemena.

Iz IOM-a su poručili da je najnoviji brodolom još jedan podsjetnik da hitno treba zajednički rješavati izazove migracije i osigurati bezbjednost i zaštitu migranata duž migracionih ruta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније