Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

03. 07. 2024. 13:26 >> 13:28

REAGOVANJE

Ostajemo pri zahtjevu za smjenu menadžmenta

Predstavnici Sindikalnih organizacija u AD „Montecargo" poslali su medijima reagovanje na navode menadžmenta te kompanije, koje je objavljeno prije par dana a u kome tvrde da period problema u poslovanju ostaje u prošlosti, jer se, kako su naveli, nakon skoro mjesec dana obnavlja prevoz boksita, kao i prevoz bakarnog koncentrata nakon dva mjeseca.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Nakon tekstova i izjava menadžmenta AD „Montecargo" objavijenih u medijima u prethodnim danima, kao zaposleni i predstavnici radnika u toj firmi, imamo potrebu i obavezu da i mi iznesemo naš stav i mišljenje o novonastaloj situaciji.

Jasno je da mi kao radici želimo da vjerujemo u ova optimistična i obećavajuca saopštenja, jer naš jedini cilj od samog početka jeste da nam se omogući pravo na rad i mogućnost da zaradimo soje lične dohotke.

U cijelom ovom procesu, nikako se ne smije i ne može zanemariti i umanjiti uloga svih zaposlenih koji su preko sojih sindikalnih predstavnika skrenuli pažinju kako javnosti tako i samoj upravi i jasno stavili do znanja da neće biti nijemi posmatrači gašenja firme.

lako nas je izvršna direktorica Dragojević optužila da „radimo za interese drugih", vjerovatno sudeći na osnovu sopstvenih principa i metoda rada, uspjeli smo da tokom razgovora sa resornim ministarstvom predočimo realnu sliku i stanje u kom se AD „Montecargo" našlo, a samim tim i primorali našu upravu na hitnu reakciju ida izađu sa jasnim planom i daljim koracima.

lako su optimistične izjave i obećanja o obnovijenom poslu, o prestanku krize bukvalno preko noći, samo se nameće pitanje kako je sadašnjem menadžmentu sve to pošlo za rukom da riješi praktčno u jednom danu?

Simptomatično je kako se brzo riješila geopolitička kriza, štrajkovi radnika rudnika Boksita, problem nedostatka RGS vagona i kontejnera za prevoz bakarnog koncentrata (a menadžment najbolje zna koliki je broj nabavijenih RGS vagona, i da il je to dovolino za nesmetano obavijanje prevoza).

Takođe, nejasno nam je obećanje i obraćanje direktora Odbora kompanije, koji sa ponosom ističe da „iako ne radimo nista imaćemo plate 3 mjeseca", što zvuči kao ozbiljan strateški i poslovni plan, mora se priznati.

Posebno ako se iznese podatak da je na dan 24.06.2024. godine, zarada za mjesec jun iznosila 128.000 eura, a za isplate plata i ostale troškove tj. za održivo poslovanje za jedan mjesec potrebno je 650.000-700.000 eura.

Menadžment ima mogušćnost da demantuje i ospori ovu računicu sa preciznijim podacima ukoliko tv0rde da ovo nije tačno. Upitna je i tvrdnja sadašnje uprave da su podaci o finansijskim sredstvima ove državne firme, predmet poslovne tajne, pa su tako javnost a i zaposleni ostali uskraćeni za tačnu i realnu sliku o finansijskim prilikama i mogućnostima ove kompanije.

Još jedna protivrječnost i nekorektan odnos prema zaposlenima u Montecargu je i obmana od strane menadžmenta i dezinformacija da će predlog novog Kolektivnog ugovora biti dostavijen ministarstvu prvog radnog dana u 2023. godini, da bi predstavnici sindikata Montecarga od resornog ministarstva dobili informaciju da je taj predlog njihovu adresu stigao tek u martu ove godine.

A za to vrijeme, radnicima su plasirani izgovori da je nemoguće postići dogovor sa predstavnicima sindikata, pa otud i toliko odugovlačenje i kašnjenje. Nažalost, istina je da ni po odredbama starog kolektivnog ugovora trenutni menadžment nije u mogućnosti da isplati zarade.

Dozvolićete nam pravo da izrazimo sumnju da su kreirane i smišljeno napravijene opstrukcije zarad tuđih ciljeva, kako izvrsna direktorica kompanije voli da kaže, ali ne od strane radnika AD Montecargo, već od strane onih koji u tom preduzeću donose odluke zarad kojih interesa i ukoju svrhu, budno i savjesno oko radnika će pratiti i neće dozvoliti da prođe neopaženo.

Moramo napomenuti da nismo zaboravili ni grandiozna obećanja da ćemo biti „najjača firma u Croj Gori, te „da ćemo prihodovati po milion eura mjesečno, u suprotnom podnosiće se ostavke..."

Uz opravdanu bojazan da su ovi optimistični poleti i obećanja menadžmenta bez pokrića i kratkoronih efekata, ističemo i naglašavamo da ćemo pratiti dalji razvoj situacije i zauzeti se za ostvarenje ciljeva i interesa Montecarga, pa samim tih i svih zaposlenih u kompaniji koji istu doživijavaju kao svoju kuću i ni na koji način nećemo biti nijemi posmatrači kad se radi o egzistencijalno važnim pitanjima za nas i naše porodice, a pravo i mogućnost rada i zarade ličnog dohotka je svakako jedno od tih.

Svi koji misle tako, sa nama su na zajednickom putu u borbi za uspješnu, respektabilnu i stabilnu kompaniju a takav status AD „Montecargo" nesporno zaslužuje.

Predstavnici Sindikalnih organizacija u AD „Montecargo" ostaju pri svom ranijem zahtjevu koji je putem dopisa br. 4391, od 18.06.2024. godine, dostavijen izvrsnoj direktorici Dušanki Dragojević i predsjedniku odbora direktora u AD „Montecargo", Miroslavu Brajoviću, tačnije zahtjevu za njihove ostavke."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније