Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTVNK/M.L.B.

03. 07. 2024. 20:34 >> 20:35
2

REAGOVANJE

Marković o Rezoluciji o Jasenovcu: Težak politički i demokratski promašaj

Politički pristup oko predlaganja, a potom i usvajanja Rezolucije o Jasenovcu parlamentarne većine, nanio je ogromnu štetu Crnoj Gori, smatra Duško Marković, lider Stranke evropskog progresa, pitajući zašto je Crnoj Gori u ovom trenutku i na ovaj način bila potrebna Rezolucija.

Marković smatra da će zbog tog čina evropski put Crne Gore biti usporen i zaustavljen.

"Hrvatska će odreagovati na neki način, jer postoje mnogi alati koje države članice Evropske unije imaju u rukama kada štite svoje i interese EU", ističe Marković, u razgovoru za emisiju “Kontakt” na RTV Nikšić.

Naglašava da će Crna Gora trpjeti i patititi zbog ove odluke, a prve reakcije su i otkazivanje posjete Šarl Mišela predsjednika Evropskog savjeta, što je, kako ističe "ozbiljan politički diplomatski šamar aktuelnoj vlasti" zbog čega će patiti cijela Crna Gora.

"Mislim da usvajanje Rezolucije u Jasenovcu, nije izvorna odluka Crne Gore, već je proistekla iz regionalnog, šireg interesa koji je proistekao iz odluke o usvajanju Rezolucije u Srebrenici. Kada je u pitanju taj stravičan zločin u Jasenovcu, nikada nije postojla dilema oko njega pa ni u velikoj Jugoslaviji, zbog toga je i izgrađen Memorijalni centar. Zvanična Hrvatska nikada nije negirala taj genocid, nego je sa pijetetom uvijek odavala počast žrtvama. Crna Gora nije imala nikakav poseban nacionalni, državni interes da se tim pitanjem bavi i usvaja Rezoluciju. Posebno kada to pitanje nije otvorila Republika Srbija u svom parlamentu, koja ima puno više razloga i motiva da se upusti u taj proces, ali nije. Postupak crnogorske vlasti je neobjašnjiv, težak politički i demokratski promašaj. To će Crnu Goru ugroziti na EU putu i to je činjenica“, smatra Marković.

Komentarišući društveno političku situaciju u Crnoj Gori, Marković smatra da „živimo u institucionalnom i društvenom neredu“.

„Svjedočimo ubrzanoj devastaciji države i njenih institucija. Politički i društveni ambijent je obilježen neodgovornošću i neozbiljnošću. U Vladi imamao neslaganje po brojnim pitanjima, oko ključnih tema. Jednog dana se objave prioriteti i ciljevi, drugog dana se od toga odustaje. U parlamentu, crnogorskoj kući demokratije, stvari nijesu onakve kakve bi trebale biti. To nije ambijent koji je podsticajan i uliva građanima nadu“, kaže Marković.

Formiranje novih partija Marković vidi kao veću mogućnost građanima da biraju.

"Vjerujem da će to dovesti po preslaganja politčke scene i da to može biti samo korisno Crnoj Gori. To je jačanje demokratije, a u sukobu sa onim što je jačanje političkog monopola", ističe Marković.

Dodaje da će ukoliko dođe do vanrednih parlamentarnih uzbora u Podgorici, SEP biti spreman da učestvuje što će im, kako kaže, biti podsticaj za vanredne parlamentarne izbore, kojima se nada sljedeće godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније