Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Iv.P.

03. 07. 2024. 15:28 >> 15:31

RAONIĆ - ĐEKA

Memorandum u cilju bolje zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda

Generalni direktor RTCG Boris Raonić i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka potpisali su Memorandum o saradnji radi bolje zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda.

"Strane potpisnice usaglasile su se da će se zajednička saradnja ostvarivati kroz emitovanje programskog sadržaja koji bi promovisao aktivnosti koje Ministarsvo sprovodi, a na osnovu programske šeme RTCG: zaštita ljudskih prava i sloboda; zaštita od diskriminacije; praćenje ostvarivanja i zaštita prava pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u dijelu nacionalnog, etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta; unapređivanje međusobnih odnosa pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica; unapređivanje međuetničke tolerancije u Crnoj Gori; rodna ravnopravnost; unapređivanje položaja Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki i njihova integracija u sve tokove društvenog života; međusobna saradnja i komunikacija radi promocije interkulturalnog dijaloga i jačanja suživota kao i aktivnosti koje sprovode nacionalni savjeti u Crnoj Gori i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore", navodi se između ostalog u Memorandumu.

Strane potpisnice usaglasile su se da će Ministarstvo predlagati tematski sadržaj emisije koju će uredništvo realizovati u skladu s programskim principima RTCG. Javni servis obezbijediće svu tehničko-produkcionu logistiku neophodnu za realizovanje emisije. Ovim memorandumom RTCG se obavezuje da jednom sedmično emituje televizijski programski sadržaj u trajanju do 15 minuta na Prvom programu, kao i putem satelita.

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić istakao je značaj zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda, te podsjetio na ulogu RTCG u tom procesu.

"Radio i Televizija Crne Gore, kao nacionalni javni servis, ima zadatak da ostvaruje javni interes, tako što će, između ostalog, u svom programu poštovati osnovna ljudska prava i slobode, pluralizam stavova i mišljenja. Zbog toga je Memorandum od izuzetnog javnog značaja, a saradnja između Javnog servisa i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava doprinijeće promociji tih vrijednosti", poručio je Raonić.

Potpisivanje Memoranduma ima za cilj bolju informisanost građanki i građana o važnosti poštovanja i zaštiti ljudskih prava i sloboda, borbi protiv diskriminacije, zaštiti i unapređivanju prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u dijelu njihovog nacionalnog, etničkog, kulturnog i jezičkog identiteta, kao i unapređivanje međuetničke tolerancije u Crnog Gori.

Potpisivanjem Memoranduma Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava želi da poboljša saradnju s Javnim servisom i doprinese edukaciji i unapređivanju znanja cjelokupne javnosti o poštovanju ljudskih prava, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Ministar je poručio da će se buduća zajednička saradnja ostvarivati kroz emitovanje programskog sadržaja koji bi promovisao aktivnosti koje Ministarsvo sprovodi, a na osnovu programske šeme RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније