Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

15. 06. 2024. 16:14 >> 16:29
Čitaj mi:

JEMEN

SAD uništio sedam radara Huti pobunjenika

Američka vojska objavila je sinoć da je u Jemenu uništila sedam radara Huti pobunjenika kojima su ciljali brodove u Crvenom moru.

To se dogodilo u vrijeme kada ta grupa povećava broj svojih napada na pomorski saobraćaj na tom važnom plovnom putu.

Američka vojna komanda za Bliski istok (Centcom) saopštila je da je uništila sedam radara koji su omogućavali Hutima da nišane brodove i ugrožavaju komercijalnu plovidbu.

Američka komanda je precizirala da su radari uništeni tokom prethodna 24 časa na teritorijama pod kontrolom Huta u Jemenu, kao i da su tada uništena i dva pobunjenička bespilotna plovila i jedan dron.

Američki udari događaju se u kontekstu pojačanih napada Huta, članova "Osovine otpora", grupe oružanih pokreta koje podržava Iran i koji su neprijateljski nastrojeni prema Izraelu i SAD-u.

Posadu broda MV Tutor, oštećenom u srijedu u Crvenom moru u napadu Huta, evakuisala je vojska, objavila je juče britanska agencija za pomorsku bezbjednost UKMTO.

Huti su u četvrtak javili da su napali tri broda tokom prethodna 24 časa kao odmazdu za zločine počinjene protiv njihovog naroda u pojasu Gaze i kao odgovor na američko-britansku agresiju na njihovu zemlju.

Od novembra prošle godine Huti pobunjenici izveli su više desetina udara dronovima i raketama na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, čime je poremećen svjetski trgovinski saobraćaj u toj strateškoj zoni.

Kao odgovor na napade Huta, SAD su u decembru formirale multinacionalne snage za zaštitu plovidbe u Crvenom moru i uz pomoć Velike Britanije sprovode udare na pobunjenike u Jemenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније