Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Milica Stijepović, Televizija Crne Gore

20. 07. 2024. 20:23 >> 20:23
Čitaj mi:

završava se žetva

Rod u Malesiji polovičan, iz ministarstva najavili subvencije

Završava se žetva žitarica u Zeti i Malesiji. Zbog vremenskih uslova, rod je polovičan, pa iz resornog ministarstva najavljuju subvencije.

Ove godine ne možemo govoriti ni o kvalitetnom prinosu, a ni o vrhunskom kvalitetu, kaže Vesko Šuškavčević iz Zete, koji je obradio 18 hektara.

"Ni troškove koje sam uložio, ja mislim da ne mogu izvući ove godine. Podbacili prinosi, pšenice, ječma, evo vidite sami, lubenica i ostalo ne može da se proda", kaže on.

Zoran Andjušić kaže da je žetva u Zeti i Melesiji u završnoj fazi.

"Radimo s punim kapacitetom, sva četiri kombajna su na terenu svaki dan, tako da žetva protiče kako treba. Neki srednji rod mogu da kažem da je ove godine", navodi on. 

Pod žitom u našoj državi je oko 2000 hektara. Branko Ćetković iz resornog ministarstva kaže da su trendovi solidni, te da država podstiče ovaj vid proizvodnje.

"Osnova je 300 eura po hektaru za površine, po žitaricama, a na to se nadovezuje podrška za mlade poljoprivrednike koji ispunjavaju određene kriterijume. Dodatnih 200 eura, onda dodatnih 200 eura za proizvodno vezana plaćanja, 400 eura za novo obrađene površine, to pričamo sve dodatno, odnosno onih prvih 300 eura, 300 eura je osnova, sve ostalo je dodatno. Iako je organska proizvodnja, ratarska kultura, dodatnih 350 eura", poručuje Ćetković. 

Cijena žita u regionu ostala je na prošlogodišnjem nivou. Francuska kao najveći proizvođač žita u Evropi suočila se sa vremenskim nepogodama. Ratari su zabrinuti za kvalitet, trgovci traže način da profitiraju.

Agrarne prognoze svjetskih agencija su neizvijesne jer kompletna svjetska situacija utiče i na tržište žitarica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније