Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Macan, TVCG

20. 07. 2024. 20:30 >> 20:30
Čitaj mi:

visoke kazne i stroge kontrole

Neizdavanje računa na primorju skoro suzbijeno, nepravilnosti se odmah sankcionišu

Neizdavanje računa na primorju je skoro suzbijeno. Visoke kazne i stroge kontrole uvele su u legalno poslovanje čak i brojne sezonske objekte duž obale. Ali zato inspektori i dalje često nalaze da mnogi trgovački i ugostiteljski objekti rade bez dozvole za rad, što se odmah sankcioniše.

Vrlo se rijetko dešava da uz porudžbinu ne bude izdat račun. Oko toga i rada bez dozvole nema diskusije. Inspektori odmah kažnjavaju.

"Što se tiče turističke inspekcije, dosta je tu objekata bez odobrenja za rad. To je jedna od prioritetnih nepravilnosti jer inspektor ne ide dalje u kontrolu ako subjekt nadzora nema odobrenje za rad", kaže Darka Radulović, koordinatorka inspektora za Kotor i Tivat.

Turistička inspektorka Jelena Kankaraš Kovačević navodi da je već sredina jula a da neka kupališta još uvijek nema ni odobrenje za rad.

"I odobrenje za rad je najveći prekršaj koji može da učini turistički ili ugostiteljski objekat. I to sankcionišemo", ističe ona i dodaje da u Tivtu još uvijek nisam naišla na prekršaj.

Tržišni inspektor Ratko Bulatović kaže da su subjekti nadzora itekako upoznati, jer su visoke kazne u slučaju da zateknu neizdavanje računa.

"Kazne su dosta visoke, znači za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu iznose 3.200", ističe Bulatović. 

Tokom jula u Tivtu i Kotoru je u oko 340 kontrola, nađeno skoro 400 nepravilnosti, zbog kojih je naplaćeno oko 200.000 eura kazni.

"Ono što smo uočili, ne možemo reći da je bilo previše nepravilnosti što se tiče izdavanja računa, više su to neke druge nepravilnosti zakona koje sprovode te, četiri inspekcije, ali što se tiče tržišne inspekcije, to su prije svega standardno cijene, onda prijave trgovine, zatim prigovori", dodala je Darka Radulović.

Bulatović kaže da imaju dosta podnosioca inicijativa koje im sami navode da određeni subjekat nadzora posjeduje bez odobrenja za rad prijavu trgovine.

"Mada uglavnom i to je nailazilo u sklopu redovnih inspekcijskih kontrola", kaže on. 

Od sezonskih trgovina duž obale, kupališta i ugostiteljskih objekata, pekara, kafića, restorana do hotela najviše kategorije sve se kontroliše.

"Moje nadležnosti u ovom hotelu su počele sa ulaznih vrata, da iskontrolišem da li su dobro postavili naziv i vrstu objekta u skladu sa odobrenjem za rad nadležnog ministarstva. Zatim na recepciji kontrolišem da li su istakli kućni red, cjenovnike sa uračunatom boravišnom taksom. Zatim kontrolišem knjigu gostiju", zaključuje Kankaraš Kovačević.

Inspektori su u Kotoru naplatili trostruko više kazni nego Tivtu, za koji nalaze da je jedna od najuređenijih opština u državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније