Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

20. 07. 2024. 22:00 >> 22:00

u La Rošelu

Neredi u Francuskoj, protest protiv izgradnje cistjerni za skladištenje vode

Tokom protesta radikalnih aktivista i policije u francuskom gradu La Rošelu izbili su neredi, prenosi danas AFP.

Protestuje se zbog spornih takozvanih „zamjenskih cistjerni“ koje treba da skladište milione kubnih metara vode izvučene iz podzemnih voda zimi, kako bi se ljeti navodnjavali usjevi.

U regionu je planirana izgradnja nekoliko desetina takvih cistjerni. Njihove pristalice to postavljaju kao uslov za opstanak farmi suočenih sa sušama koje se ponavljaju, dok njihovi protivnici osuđuju „gomilanje“ vode od strane agroindustrije, koja odbija da modifikuje način proizvodnje.

Organizatori, uključujući ekoloske i antiglobalističke grupe, najavili su okupljanje u atmosferi „žurke i karnevala“, ali je prefektura departmana Šaranta, u strahu od nasilja, zabranila bilo kakvo okupljanje u gradu, veoma popularnom kod turista tokom ovog ljetnjeg perioda.

Jedna od dvije kolone koje su krenule ka trgovačkoj luci, okrenula se i razbila se posle napada žandarma. Potom je počela jurnjava između demonstranata i policije, sa bacanjem kamenica i suzavca.

Jedan policajac je zadobio opekotine, a petorici demonstranata, koji su lakše povrijeđeni, ukazana je pomoć. Nekoliko lokala je oštećeno ili opljačkano, autobuske stanice i reklamni panoi su uništeni, a jedan demonstrant je uhapšen u staračkom domu, saopšteno je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније