Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./M.V.

20. 07. 2024. 07:11 >> 10:09
Čitaj mi:

DOGOVORI

Rekonstrukcija Vlade već naredne sedmice?

Rekonstrukcija Vlade mogla bi da uslijedi već iduće sedmice, o čemu se više razgovara u savezu na vlasti, potvrđeno je Portalu RTCG.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine.  Zvaničnih reakcija još nema, mada je sporazumom jasno ukazano koji resori treba da pripadnu partijama koje su potpisale taj dokument. 

Po ranijim izvještajima, NSD-u prema koalicionom sporazumu treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika Vlade i ministra saobraćaja.

Tokom Premijerskog sata juče, opozicija je isticala da se rekonstrukcija Vlade sprema za utorak. No, potvrda od vrha vladajuće koalicije još nije stigla. 

Politički analitičar Stefan Đukić za naš portal navodi kako vjeruje da će rekonstrukcija biti obavljena do kraja jula. 

"Mi se uglavnom vezujemo za imena raznih kandidata jer gledamo politiku kroz imena ali nam iskustvo pokazuje da je to nebitno. Nečije ime donosi jedan poseban PR karakter ali se politika sprovodi na partijskom nivou, na partijski način. Ako je vlada PES-a, onda imena rade na taj način. Ako je vlada široke koalicije, onda će svaka partija držati ministarstva kao svoj feud i to je najbliže istini u ovom sluçaju te vjerujem da će tako i biti", rekao je Đukić. 

On je naveo da Bošnjačka stranka svojim, reklo bi se ambivalentnim, ponašanjem signalizira da želi da uđe u Vladu i vidjećemo da li će se na kraju to realizovati.

"PES-u i ZBCG to odgovara, ali se čini da Demokrate, svjesni da se njihova pozicija time dodatno umanjuje pokušavaju da to opstruiraju. Nesumnjivo, opet su u prvom planu partijski interesi i načini na koji će se predstaviti javnosti. Što se tiče rekonstrukcije, vjerujem da će biti objavljena do kraja jula a sprovedena tek početkom septembra", mišljenja je Đukić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније