Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović, dopisnik iz Brisela

20. 07. 2024. 19:43 >> 20:31
Čitaj mi:

tomas vajs za tvcg

"Brisel očekuje uspješnu izbornu reformu"

Brisel očekuje da reforme u oblasti pravosuđa, ali takođe i izborna reforma budu finalizovane, kazao je nominovani za predsjedavajućeg Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, Tomas Vajs, navodeći da je Crna Gora je pokazala određeni uspjeh u suočavanju s nekim od ključnih pitanja.

"Crna Gora ima realnu šansu da postane 28 članica EU tokom ovog mandata i sa evropske strane postoji velika spremnost, ne samo u Parlamentu već to čujem i u Komisiji, da se Crna Gora dočeka za zajedičkim stolom evropskih naroda i dijelom će moja dužnost biti da podržim svaki potez koji pomaže Crnoj Gori da sprovede potrebne reforme, tranziciju u nekim oblastima, kako bi zemlja bila spremna za pristupanje Uniji", kazao je Vajs. 

Poručio je da očekuje da reforme u oblasti pravosuđa, ali takođe i izborna reforma budu finalizovane.

"Crna Gora je pokazala određeni uspjeh u suočavanju s nekim od ključnih pitanja. Poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava izuzetno su važna i za druga poglavlja u pregovorima i tu smo vidjeli veliki napredak što nam uliva nadu da će Crna Gora biti spremna da finalizuje reforme i da dobije zeleno svjetlo za zatvaranje svih ostalih poglavlja - jedno za drugim", naveo je on. 

Na pitanje kakav uticaj može imati na politiku proširenja to što su partije desnice i ekstremne desnice osvojile veliki broj mandata u ovom sazivu Evropskog parlamenta, Vajs kaže da će to imati minimalan uticaj na proces proširenja.

"Jer ovdje u Evropskom parlamentu proevropske i prodemokratske snage su odlučile da sarađuju jedne sa drugima, a ne da sarađuju sa strankama ekstremne desnice. Sa desničarskim strankama, da, prihvatamo njihovo prisustvo u ovom domu i oni će dobiti neke pozicije, ali ekstremna desnica koja je faktički ovdje kako bi uništila EU i ometala napredak i saradnju neće učestvovati u našem procesu donošenja odluka i neće dobiti relevantne pozije ovdje u Evropskom parlamentu. Budući da je obezbijeđena saradnja između prodemokratskih i proevropskih snaga, ne vidim da bi to moglo da ima negativan uticaj na proširenje, a pogotovo ne na Crnu Goru", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније