Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

20. 07. 2024. 16:46 >> 16:46
2
Čitaj mi:

TONĆI JANOVIĆ

"Za deset godina vladavine DPS-a prosječna plata porasla 37 eura"

Koliki je pomak implementacija programa Evropa Sad 2 najbolje govori podatak da je za vrijeme vlasti DPS-a za deset godina plata porasla 37 eura, dok je javni dug skočio sa 45,5 odsto na 105,3 odsto BDP-a, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović.

Janović je naveo da od oktobra, minimalna plata raste sa 450 na 600 eura, zaposlenima sa nižom stručnom spremom, dok će za visokoškolce umjesto sadašnjih 450 biti 800 eura, a javni dug će biti oko 60 odsto BDP-a. Upravo je to, smatra, direktni podsticaj mladjim generacijama i da rade i da studiraju, da završavaju fakultete kako bi imali veća primanja.

"Plate svih zaposlenih takođe rastu, u prosjeku 7 posto, zahvaljujući smanjenju doprinosa na penziono osiguranje koji je išao na teret zaposlenog. Odlična vijest i za naše penzionere da će imati uvećane penzije zahvaljujući većim platama i većoj bruto osnovici, čime ćemo osigurati da prate inflaciju. Veoma je važno da građani znaju da će sve ove reforme biti sprovedene bez uticaja na likvidnost i stabilnost budžeta", kazao je on. 

Prema njegovim riječima, Vlada planira budžetski suficit i za razliku od prethodnih radi na prihodnoj strani budžeta, pa ćemo imati nova zakonska rješenja koja će, ističe, donositi novac državi.

"Prije svega, uvodi se treća stopa PDV-a od 15% u ugostiteljstvu, zatim markiranje goriva, proširenje obuhvata akciznih prozivoda, oporezivanje dobitaka od igara na sreću, proširenje poreza na dohodak, suzbijanje „sive ekonomije“ uz pomoć Guardie di Finanza i veća naplata poreskog duga. Jasno je da svi koji su protiv ovih zakonskih rješenja i programa Evropa Sad 2 - ustvari ne žele ni bolji životni standard ni jačanje privrede, da su protiv vladavine prava, podsticaja visokog obrazovanja, stabilne i prosperitetne Crne Gore", dodaje Janović. 

Naglašava da se nikada više neće ponoviti da minimalna plata bude 222 eura i minimalna penzija 145 eura.

"Daleka je prošlost i nikada se neće ponoviti politika podsticanja nacionalizma i podjela , stalnog zastrašivanja i ucjena, zanemarivanja životnih potreba ljudi ! Nema više nikakvih mogućnosti da se unazadi društvo i narod dovede do ivice egzistencije ! Nema više kupovine glasove za kilo brašna, litar ulja i metar asfalta! Naša misija je da se vrati dostojanstvo građanima i omogući život dostojan čovjeka što je jedan od glavnih razloga da sam odlučio da se uključim u politiku i da radim na povećanju standarda građana i unapređenju njihovog kvaliteta života", poručio je on. 

Janović ističe da Pokret Evropa sad vraća integritet građanima, te da stvaraju uslove da poslodavci ispunjavaju svoje zakonske obaveze i poštuju prava zaposlenih, što je garant dostojanstvenog rada i adekvatnih primanja.

"Kao član Pokreta Evropa sad, izuzetno sam srećan što je mjesec ranije ispunjeno obećanje građanima Crne Gore i da već od oktobra imamo povećanje minimalnih plata! Hvala vam na podršci i zajedno ćemo nastaviti da radimo za dobrobit svih nas i naše države", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније