Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Milica Sekulić, TVCG

20. 07. 2024. 20:03 >> 20:49
Čitaj mi:

reakcije

Primjena programa pokazaće kako će se poslodavci snaći

Program Evropa sad 2 mogao bi da ugrozi male privrednike na sjeveru. Većina poslodavaca vjeruje da bi novi obračun plata mogao da utiče na otpuštanje radnika, što bi dovelo do novog talasa iseljavanja. U Udruženju računovođa strahuju od gašenja firmi, ali i novog skoka cijena.

Većina zaposlenih u Crnoj Gori obradovala se zbog najave da će plate od oktobra biti veće. S druge strane, poslodavci sa sjevera strahuju kako će sa novim nametima opstati.

Radnici u malim preduzećima najčešće su prijavljeni na minimalac, pa će plata od 600 eura, koliko je planirano programom Evropa sad 2, za mnoge biti nedostižna.

"Na sjeveru će moći da opstanu samo velike kompanije. Mala preduzeća i ljudi koji imaju mali neki biznis neće moći da opstanu na ovaj način, ili će moći, naravno, ali da se otpusti 4-5 radnika. I kad se otpusti, gdje će ti ljudi? Bez inostranstva", kaže ugostitelj Momčilo Dulović i dodaje: 

"I opet će da bude raseljavanje. I opet će da bude problem. I opet će da bude, kada dođe ljeto, teško naći radnu snagu", navodi on. 

Dok se i onako nerazvijeni sjever, kaže Dulović, ponovo dovodi u nezavidan položaj i u ostatku države je drugačija situacija.

"Na ovaj način njima se olakšava, jer tamo su svakako i veći platni promet, i veći je obrok i sve veće su cijene. Na primjer, za isti novac nabavljamo kod dobavljača i piće i hranu, što mi neuporedivo manje prodajemo po našim restoranima", kazao je on. 

I u Udruženju računovođa Bijelog Polja saglasni su da je planirani program napad na male privrednike sa sjevera. Problem je, dodaju i to, što primjena kreće od 1. oktobra.

"Prilazak od 1. oktobra izazvće neke teškoće. Prilikom predaje M4 obrazaca, jedan dio godine će biti po starom načinu, drugi dio po novom. Zatim, nisam vidio postojanje načina kako će biti obračunata porezna zarada", kaže Lepomir Popović iz tog Udruženja.

"Jednostavno, moraju ti mikroproizvođači naći model da budu rezistentniji na ovakve neke promjene. Imaju preduzetnika koji će biti u apsolutnom minusu i manje doprinijeti. Znači, njima će biti, čak i da kažem to, i povoljnije", kazali su iz pomenutog Udruženja. 

Povećanje zarada neupitno će, kažu naši sagovornici, dovesti do novog porasta cijena. Ukoliko se ovo usvoji, cijene će porasti, morat će da porastu, da bi mogli da ostvarimo, da ljudima dajemo redovne plate.

"Iako je prilikom prezentacije najavljeno da neće doći do inflacije, mislim da je u stvarnosti, u praksi, vrlo mala vjerovatnoća da se to desi, da će do povećanja cijene izvjesno doći", navodi Momčilo Dulović. 

A već od jeseni, ukoliko bude usvojen, pokazat će se kako će se poslodavci sa sjevera izboriti sa programom Evropa sad 2, hoće li uspjeti da zadrže radnike i da li će povećanje zarada uz mogući porast cijena imati efekat koji očekuju u vladi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније