Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

20. 07. 2024. 16:24 >> 16:29
1
Čitaj mi:

miloš pižurica

“Evropa sad 2” neće dovesti ni do centa manjka u državnoj kasi

Izjave gospodina Filipa Adžića o tome kako će se zbog finansiranja Evrope sad 2 rasprodati državna imovina, a manjak u državnoj kasi biti 350 miliona, samo su nastavak opterećivanja javnosti neutemeljenim besmislicama opozicije, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica.

Prema njegovim riječima, “Evropa sad 2” imaće u najmanju ruku neutralan fiskalni efekat - dakle ni cent neće faliti u državnoj kasi. Prihodna strana budžeta, kako dodaje, konzervativno je predvidjela kontramjere ukupnom trošku implementacije ovog programa, a nijedna od tih mjera, poručuje, ne podrazumijeva rasprodaju državne imovine, niti prihode od novih koncesija ili legalizacije nelegalno sagrađenih objekata.

"Trenutna Vlada se odgovorno odnosi prema javnim finansijama i u potpunosti primjenjuje zlatno pravilo da se tekući rashodi finansiraju isključivo iz tekućih prihoda. Mjere na prihodnoj strani koje će neutralisati rashode koji proističu iz programa “Evropa sad 2” oslanjaju se na ovogodišnje prihode koji nadilaze one planirane za 2024 godinu, ali i na rast prihoda koji se očekuje po osnovu ekonomske aktivnosti u 2025. Dodatno, naredni period će obilježiti i rast prihoda koji proizilaze iz rasta lične potrošnje usljed rasta svih zarada, ali će i mjere uvođenja treće stope PDV-a (15%) u ugostiteljstvu, markiranja goriva, proširenja obuhvata akciznih prozivoda, oporezivanja dobitaka od igara na sreću obezbijediti fiskalnu neutralnost", kazao je Pižurica.

Poručuje da je važno dodati da će najavljene mjere suzbijanja „sive ekonomije“, te partnerstvo sa italijanskom agencijom za sprovođenje zakona Guardie di Finanza i veća naplata poreskog duga dodatno osigurati stabilnost javnih finansija.

"Kampanju neistina, od one da “Evropa sad 2” ne postoji, preko toga da će se PDV povećati iznad 21%, do besmislice da ćemo se zaduživati kako bismo finansirali porast plata i penzija u potpunosti je demantovao Nacrt fiskalne strategije", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније