Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Glasa Amerike

03. 07. 2024. 23:00 >> 23:00

istraživanja poslije debate

Da li je Bajden izgubio podršku birača?

Poslije problematičnog nastupa aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena u debati, koji je izazvao paniku u Demokratskoj stranci i pokrenuo razgovore o tome da li Bajden uopšte treba da bude kandidat, istraživanja javnog mnjenja pokazuju različite stavove birača.

Prema nekim anketama, Bajden nije izgubio podršku u odnosu na republikanca Donalda Trampa, uprkos lošem nastupu u debati.

Anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da su u ovom trenutku Bajden i Tramp skoro izjednačeni u trci za Bijelu kuću u novembru, prenosi Rojters.

Obojica su imala oko 40 odsto podrške među registrovanim glasačima, pokazala je anketa sprovedena nekoliko dana poslije debate. Prethodno istraživanje Rojtersa od 11-12. juna pokazalo je da Tramp imao vođstvo od dva odsto, odnosno 41 odsto podrške u odnosu na Bajdenovih 39 odsto.

Sa druge strane, Rojtersova i Ipsosva anketa pokazuju da jedan od troje demokrata smatra da Bajden treba da odustane od kandidature - što on za sada odbija da uradi.

Istražvanje koje je sproveo CNN pokazuje da je Donald Tramp šest odsto u prednosti u odnosu na Bajdena i da ima 49 odsto podrške u ovom trenutku. Prema toj anketi, potpredsjednica SAD Kamala Haris se trenutno bolje kotira od Bajdena sa 45 odsto podrške birača.

Anketa CBS njuza pokazuje da je Tramp poslije debate stekao prednost na nacionalnom nivou, ali i u državama koje mogu da odluče predsjedničke izbore. Rezultati ove ankete pokazuju da je Tramp tri odsto u prednosti u odnosu na Bajdena u odlučujućim državama - 51 prema 48 odsto, a dva odsto na nacionalnom nivou - 50 prema 48.

Portal 538 koji svakodnevno prati rejtinge kandidata, sada pokazuje da je Tramp stekao oko dva odsto prednosti u odnosu na Bajdena i trenutno ima 41 odsto podrške. Na grafikonu na tom portalu može se vidjeti da je Trampov rejting polako rastao u danima poslije debate, a trka među dvojicom kandidata je inače veoma tijesna.

Pojedini demokratski zvaničnici javno su pozvali Bajdena da odustane od kandidature, dok drugi preispituju da li je on najbolji kandidat.

Bajden je u utorak, na mitingu u Virdžiniji, priznao da mu nastup na debati nije bio najbolji, ali je za to okrivio neispavanost i rekao da je njegova kampanja prikupila 38 miliona dolara od sučeljavanja.

"Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom svijeta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona prije debate. Nisam slušao svoje savjetnike i vratio sam se i gotovo zaspao na podijumu. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje", rekao je Bajden od kojeg i zavisi odluka da li će se povući ili će ostati u trci.

Sa druge strane, Donald Tramp, za koga je utvrđeno da je tokom debate iznosio mnoge neistinite tvrdnje, nije zbog toga pretrpio pad rejtinga.

U međuvremenu je i Vrhovni sud donio presudu o predsjedničkom imunitetu, koja se tumači da ide na ruku Trampu, jer onemogućava da suđenje za nerede 6. januara počne prije izbora.

Zbog te presude, odloženo je i izricanje kazne Trampu koji je osuđen za krivično djelo u slučaju isplate novca porno glumici.

Prema ranijem istraživanju Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, polovina odraslih Amerikanaca podržala je tu presudu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније