Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

03. 07. 2024. 20:07 >> 20:07

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO

Do kraja godine na krovovima imaćemo 100 megavata snage solarnih panela

Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, posjetio je danas Elektroprivredu Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem, ambasador je upoznat sa strateškim projektima EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dijelom investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura.

Razmotrene su i mogućnosti saradnje kompanija na polju energetike.

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović upoznao je ambasadora Feltena sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan.

Naglasio je značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta „Solari 3000+/500+“ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

"Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela", uvjeren je Đukanović.

Ambasador Felten upoznat je i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana. Bilo je riječi i o značaju priključenja agregata A8 u HE „Perućica“, s naročitim osvrtom na odličnu saradnju između naše kompanije i NJemačke razvojne banke.

Kako je saopšteno izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović iskazao je zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa njemačkim kompanijama na polju energetike.

Bulatović je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Njemačke, kao jedne od ključnih članica EU, tim prije što nastojimo da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštujemo evropsku regulativu.

"Naše investicione ambicije su jasne: čista energija, zdrava životna sredina", kazao je Bulatović.

Ambasador Felten istakao je zadovoljstvo time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što „uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda, efikasno unapređuje stanje u energetici“.

"Sagovornici su saglasni oko ocjene da postoji prostor za unapređenje saradnje između EPCG i respektabilnih njemačkih kompanija, što bi doprinijelo ne samo privrednom rastu, nego i jačanju međudržavnih odnosa", saopšteno je iz EPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније